Müzik Aleti Aksesuarları
Müzik Aleti Aksesuarları yazımızda, siz değerli okurlarımız için yararlı olabileceğini düşündüğümüz bütün bilgileri aktaracağız.
Keyifli okumalar dileriz.
Çoğu zaman icracıların ‘iyi ki var’ dediği, bir enstrüman için opsiyonel olarak üretilmiş olan, kimi zaman icracının hayatını kolaylaştıran kimi zaman icra edilen eserlere ahenk katan müzik aleti aksesuarları.
Bahsettiğimiz aksesuar bazen bir kapo olup gitar icracısının yükünü ziyadesiyle hafifletebilir, bazen bir reçine olup arşenin teller üzerindeki hareket fonksiyonlarını oldukça yükselterek virtüözün esere ahenk katmasına, bazen bir piyanoda notaları uzatıp birleştirmeyi sağlayan ve esere farklı bir boyut kazandıran pedallar olabilir.
Dilerseniz bazı müzik aleti aksesuarlarını daha yakından inceleyelim.
Kapo:
Kapo, klasik gitar aksesuarlarından birisi olup, gitar klavyesi üzerindeki herhangi bir perdeye takılarak gitarın ses tonunu değiştirmeye yarar. Mandal şeklindeki tasarımı sayesinde klavye üzerinde seçmiş olduğunuz perdeye tutturarak klavye boyunu kısaltmış olursunuz.
Reçine:
Keman icracılarının olmazsa olmazı olan reçine, arşe üzerindeki kıllara sürülerek kıllara daha diri bir yapı kazandırır. Yapışık ve zamksı yapısı sayesinde kılları bir bütün halinde tutarak tellerden daha canlı ve kaliteli ses almanızı sağlar.
Pedal:
Piyano pedalları, piyanonun alt bölmesinde bulunan ve sesleri çeşitli şekilde değiştirmeye, uzatmaya yarayan aksamlardır. Modern piyanolarda genellikle 3 adet pedal bulunmaktadır. Piyanolarda aranan ahenk büyük oranda bu pedallar sayesinde sağlanmaktadır.
Akort Cihazı (Tuner):
Bir enstrümanda çalınan notaların perde tespitini yapan ve bunu görüntüleyen bir cihazdır. Tipik olarak hertz (Hz) cinsinden ölçülen müzik notalarının yüksekliği veya düşüklüğünü ölçen tünerler, akort yapmak ve enstrümandan doğru sesleri alabilmek için en doğru yardımcı aksesuardır.
Keman Yastığı:
Keman icra eden kişilerin uzun vadede hem performans hem sağlık açısından olmazsa olmazı olan adı üzerinde yastık işlevi gören portatif ekipmandır. Boynun yorulmaması için birebir olan keman yastığı çoğu keman icracısı tarafından tercih edilmekte ve önerilmektedir.
Pena:
Pena, özellikle gitar ve bağlama gibi telli enstrümanları icra etmeye yardımcı olan bir araçtır. Farklı hammaddeler kullanılarak elde edilen penalar çok farklı renklerde, desenlerde ve formlarda bulunabilmektedir. Enstrümanları daha kolay çalınabilir hale getiren penalar genellikle sert yapıda olan maddelerden elde edilmektedir.
Enstrüman Standları (Enstrüman Sehpaları): Neredeyse her enstrüman için özel olarak üretilmiş olan bir stant bulunmaktadır. Enstrüman standları, enstrümanınızın maruz kalmaması gereken yüzeylerden temasını sıfıra indiren ve enstrümanınızın sağlığına yüzde yüz katkıda bulunan bir nevi koruma işlevi görmektedirler.
Son olarak, Müzik aleti aksesuarları yazımızda sizlere faydalı olabileceğini düşündüğümüz, bilgileri aktarmaya çalıştık. Umarız bu bilgiler kafanızda soru işaretlerine cevap olmuştur ve siz değerli okurlarımıza yardımcı olmuştur.