Flüt için yakın tarihe baktığınız zaman, günümüze kadar farklı kasalar ile gelmesinin nedeni, 16.yy dan sonra Avrupa da yaşayan ozanlar tarafında çeşitli anahtar girişleri eklenmesidir. Normalde daha düz bir çalıma sahip olan bu müzik aleti, şimdi birçok alanda kullanıyor ve dünya üstünde kalıcı olarak üflemeli müzik aletleri adı altında yerini almıştır. Buna son olarak, yan flüt, blok flüt ve bas flüt gibi birçok modeli bulunan bu enstrüman modeli, tahta nefesli çalgılar ve diğer nefesli çalgılar adı altında yer almaktadır. Çünkü farklı yörelerde, farklı kasalar ile çeşitli maddelerden yapılmıştır.
Klarnet
Klarnet özellikle Türkiye sınırları içerisinde birçok ustanın bulunduğu ve aşkın müzik aleti olarak bilinen özel tür olarak nefesli müzik aletleri arasında kabul edilir. Genellikle sert abanoz ağacından yapılır. Ancak, demir ile yapılan modelleri de vardır. Kendine has klarnet kamışı sayesinde icrası yapılan bu enstrüman, türk müziklerininde olmazsa olmazları haline gelmiştir. Genel sol klarnet daha sık tercih edilse de si bemol karar icra edenlerin sayısıda az sayılmaz.
Zurna
Zurna hepimizin hayatında sık sık rastladığı düğünlerde ve diğer eğlence alanlarında kullanılan nefesli çalgılar arasında oldukça ünlü bir müzik aletidir. Genellikle tahta nefesli çalgılar arasında yer alsa da, diğer nefesli müzik aletleri adı altında olan demir ile yapılan modelleri de vardır.
Bakır Nefesli Çalgılar
• Trompet
• Trombon
• Korno
• Tuba
• Saksafon
Trompet
Trompet özellikle batıda oldukça sık kullanılmaktadır. Ancak bizimde önemli devlet karşılama törenlerinde yer alan bu enstrüman modeli, özel ses aralıklarında ses çıkarabilmesinin yanı sıra, uğraş gerektiren bir müzik aletidir.
Trombon
Trombon müzik aleti yine batı dünyasının bakır nefesli çalgılar kategorisinin en revaçta olan ürünlerinden biridir. Kulis adlı bir aparat yardımı ile çalınan bu enstrüman, sesi istediğiniz notada yönetebileceğiniz müzik aleti modelidir.
Korno
Korno bakır nefesli çalgılar arasında en farklı modele sahip bir nefesli çalgılar isimleri arasında ilgi çeken bir enstrüman modelidir. Bu enstrüman nefesli müzik aletleri arasında salyangoza benzetilen bir çeşit üflemeli enstrümandır.
Tuba
Tuba görünüşü ile korkutan ve nefesli çalgılar arasında en pes sesi çıkarabileceğiniz müzik aleti modelidir. Bakır nefesli çalgılar arasında en ağır ve çalınması en zor olan bu müzik aleti, sadece nefesi güçlü olan insanlar için yapılmıştır diyebiliriz. Ancak bizden size bir püf nokta, doğru çalınma taktiğini öğrenebilirseniz, kolayca çalabilirsiniz.
Saksafon
Saksafon jazz müziğinin değişilmez enstrümanlarından olan enstrüman modeli, hoş bir ritme sahip olan ve dünyada çok önemli sanatçılar tarafından kullanılmış bir müzik aletidir.
Diğer Nefesli Müzik Aletleri
• Kaval
• Mey
• Tulum
Kaval
Kaval olarak adlandırılan bu müzik aleti, bizim yöremizde genellikle kaval çalan ozanlar ve çobanlar olarak kulağımıza gelmiştir. Ancak bu önemli enstrüman modeli, tahta nefesli çalgılar arasında yer alan fakat farklı malzemelerin kullanılmasından dolayı, diğer nefesli çalgılar arasında bulunan müzik aletidir. Kavalın üzerinde 1 arka ve 7 ön olmak üzere toplam 8 delik bulunmaktadır. Dilli kaval ve Dilsiz kaval olmak üzere 2 modeli mevcuttur.
Mey
Mey üflemeli müzik aleti, ney müzik aletinin bir küçük modeli gibi görünse de, oldukça farklı çalma tarzına sahip olan iki ayrı nefesli çalgılar isimleri arasında yer alan modelidir. Bu enstrüman modelinin çalınabilmesi için özel ağaçlar seçilmekte ve ses çıkarabilmeniz için ağız bölgesindeki kamışı doğru seçmeniz çok önemlidir. Çünkü burada asıl görev yapan kamıştır.
Tulum
Tulum nefesli çalgılar arasında çok farklı bir çalma tarzına sahip olan diğer bir müzik aletidir. Özeli olarak hayvan organlarından ve doğa yardımı ile yapılan bu ürün, Avrupa ve Türkiye olmak üzere farklı kültürlerin geliştirdiği, günümüze aktardığı ve sahip çıktığı enstrüman modelidir. Nefesli çalgılar isimleri arasında farklı modellerden olan ve güzel bir tını olan bu müzik aleti, eğlence ve kahraman ağırlama törenlerinde farklı yörelerde önemli bir yere sahiptir.
Tüm makaleye baktığınız zaman size nefesli çalgılar hakkında bilgi verdim. Ancak daha detaylı göz gezdirdiğiniz zaman, üflemeli çalgılar isimleri, tahta nefesli çalgılar, bakır nefesli çalgılar, diğer nefesli müzik aletleri ve nefesli çalgılar nelerdir? Sorusuna kolaylık yanı bulabilir ve nefesli müzik aletleri hakkında kolayca bilgi edinebilirsiniz.
Üflemeli Nefesli Çalgılar Hakkında Soru ve Cevaplar
Üflemeli nefesli çalgılar nelerdir?
Dünya çapında en çok tecrübe edilen ve ilk tanıştığımız üflemeli ve nefesli enstrüman hiç şüphesiz ki flüt olarak bilinmektedir. Fakat flüt dışında çalışma mantığı benzer fakat ses ve tını özellikleri sayesinde ayrı sınıflarda değerlendirilen müzik aletleri bulunmaktadır. Bu müzik aletleri arasında son yıllarda sıklıkla kullanılan ürünler ise, mey, ney, yan flüt, klarnet, saksafon, mızıka ve benzeri müzik aletleridir.
Hangi üflemeli ve nefesli çalgıdan başlamalıyım?
Genellikle hepimiz okul yıllarında flütle tanışmış bir şekilde tecrübe etmişizdir. Fakat tamamı ile ilginizi çeken ürünlerden başlamanız sizin için daha verimli yol kat etmek adına daha mantıklı olacaktır. Elbette ney ve mey gibi modellerin kullanılması zor olsa da tamamı ile ilgi ve istek meselesidir.
Üflemeli ve nefesli çalgıları en iyi nasıl koruyabilirim?
Üflemeli ve nefesli enstrümanlar kullanıldıktan sonra sıkı bir temizlik gerektirir. Çünkü içerisinde her ne kadar dikkat edilse de tükürük ve nem kalacaktır. Bu damlacıklar ürüne uzun vadede zarar verebilir. Bu yüzden üründe elde ettiğiniz eşsiz tınıların daimiliği için ürünü doğru bir şekilde temizleyerek kuru tutmalısınız.
Üflemeli nefesli çalgıları en iyi şekilde kullanmak için neler yapabilirim?
Bu konuda en önemli unsur ise nefes egzersizleridir. Çünkü doğru bir şekilde alınan nefes elde edeceğiniz ses ve tınının kalitesini ve verimini arttıracaktır. Nefes egzersizlerin yanı sıra ürünü en iyi şekilde icra etmek için düzenli ve periyodik bir şekilde çalışmalısınız. Ayrıca ürünü doğru bir pozisyonda kullanarak hem icra esnasında ki kendi sağlığınızı hem de elde ettiğiniz sesin kalitesini arttırabilirsiniz.
Satın aldığım üflemeli ve nefesli çalgı ne zaman elime ulaşır?
Bizden satın alacağınız birçok ürün genellikle aynı gün kargoya verilir. Fakat gönderme prensibimiz genellikle sipariş verildikten 1 iş günü içinde kargoya verilip, devamında yer alan 2 iş içerisinde de sizlere normal şartlar altında ulaştırılmaktadır.