Yaylı Çalgılar
Birçok kişi tarafından merak edilen yaylı çalgılar konusuna birçok açıdan açıklık getirmek için bu konuyu kaleme alıyorum. Yaylı çalgılar konusunda öncelikle bilmeniz gereken unsur bu muhteşem ürünlerin yay adı verilen bir araç ile tellere sahip bir müzik aleti üzerinde ister teller üzerinde ileri geri hareketler ettirerek olsun isterse de tellere vurarak olsun çalınmasından dolayı bu şekilde sınıflandırılmıştır. Oldukça geniş ve kapsamlı bir müzik aleti türüdür. Ayrıca benim açımdan kesinlikle olmazsa olmaz müzik aletlerinden oluşmaktadır. Bu muhteşem yaylı çalgılar ailesini daha detaylı ve kapsamlı öğrenmek istiyorsanız yazımın devamını özenle dikkate alınız.
Yaylı Çalgılar Ailesi
Bu konuda öncelikle belirtmek isterim ki dünya üzerinde birçok bu türde müzik aleti bulunabilir fakat ben bu konuyu çok daha fazla dallandırmadan en yararlı şekilde ve kesinlikle en çok bilinen ve merak edilen ürünlerini ele alarak anlatacağım. Yani bu başlık altında göreceğiniz ürünler bizler açısından birçok yerde sıklıkla karşımıza çıkabilen ürünlerdir. Öncelikle bilmeniz gereken önemli bilgilerden biri ise yaygı çalgılar ürünleri genellikle telli çalgılardır. Orkestra ve benzeri yerlerde yaylı çalgıları çalanlara yaylılar olarak adlandırılır. Bu muhteşem ürünler hakkında dünya çapında kabul görmüş modeller şunlardır; keman, viyola, çello ve kontrbas…
Ülkemizde ise oldukça değerli bir yere sahip olan kemençe ve kabak kemane adındaki yaylı çalgılar da bulunmaktadır.
Bu muhteşem tınılara sahip müzik aletleri ile ilgili bilgileri aşağıda bulunan yan başlıktan öğrenebilirsiniz.
Keman: En çok kullanılan yaylı çalgı aletidir. En yüksek tondan çalabilen ailenin en küçük üyesidir. Dört adet tele sahip olmakla beraber akordu petsen başlayıp tize doğru sol, re, la ve mi olarak devam etmektedir. Kemanı kullanmak için kullanılan donanıma yani yaya arşe adı verilmektedir. Arşeler öncelikle at kılı ve ham misinadan dahi üretilmektedir. Üretilen sesi daha güzelleştirmek ve zenginleştirmek amacıyla arşelerimize reçine olarak adlandırdığımız sarı renge sahip bala benzer katı bir üründe sürülmektedir. Bilinen bir diğer adı ise viyolin ‘dir. Geçmişte sadece at kılından üretilen arşeler bence daha kaliteli seslere sahiptir. Bu işinde organiği kesinlikle at kılı olmasıdır bence satın aldığınız ürünlerin arşelerinin at kılından üretilmiş olmasına özen gösteriniz. Elbette ham misinalara göre daha maliyetli ürünler olmasına rağmen aradaki fiyat farkını sonuna kadar hak etmektedirler. Gelişen teknoloji yenilikleri ile günümüzde elektro keman tercih edenlerin sayısı da gittikçe artmaktadır. Kuşkusuz ki dijital bir çağda yaşamaktayız. Enstrümanlarda bu durumdan olumlu yönde etkilenmektedir.
Keman çalmak için önemli husulardan biri de keman yastığı kullanımıdır. Hem konfor hemde daha kolay bir icra gerçekleştirmenizi sağlayan keman yastıkları, çocuk kemanları da dahil olmak üzere hemen hemen her kullanıcının tercih ettiği bir üründür.
Keman kullanımında bir diğer önemli ekipman ise keman yayıdır. Ne kadar kaliteli bir yay kullanır iseniz o kadar kaliteli ses alacaksınız.
Viyola: Diğer adı alto olarak bilinen, yaylı çalgılar ailesinin ikinci üyesi olan viyola, kemandan biraz daha büyük ve şekil bakımından da kemana oldukça benzemektedir. Keman ve çello arasında değerlendirilen orta sese sahip olan yaylı müzik aletidir. Sen rengi bakımından derin, koyu ve ilgi çekici bir sese sahiptir. Her bir teli kendine özgü bir karakter taşımaktadır. Daha çok orkestra ve benzeri alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Fiyat bakımından keman kadar talep görmediği için daha maliyetli ürünler olmaktadır. Tabi bahsettiğim fiyatlar tüm ürünlerin giriş fiyatları yoksa tüm müzik aletlerinin oldukça pahalı ve istisnai ürünleri bulunmaktadır.
Çello: Diğer bir adıyla viyolonsel, yaylı çalgılar modelleri arasında toner sese sahip olmakla beraber dört adet teli bulunmaktadır. Bu ürünün zirvesi olarak 7 adet tele sahip gama adına sahip perdeli bir çalgı aletidir. Boyut bakımından kontrbas dışında ki diğer yaylı çalgılar modellerine göre büyüktür.
Kontrbas: Boyut bakımından en büyük ve en kalın sesleri üretilen yaylı çalgı aletidir. Genellikle ayakta ya da ayakta durduğumuz pozisyon kadar yüksek oturulabilen bir konumda kullanılmaktadır. Genel olarak solo değil de bir bütüne eşlik edebilen bir çalgı aletidir. Çok az tercih edildiği için temel modelleri dahi fiyat bakımından maliyetlidir. Ayrıca bu muhteşem ürünü genellikle sahne ve benzeri geniş kitlelere sunulan performanslar esnasında kullanılmaktadır. Duruş ve görünüm bakımından oldukça ilgi çekici müzik aletidir.
Dünya çapında kabul görmüş bu yaylı çalgılar ailesinin dışında ülkemizde sıklıkla görebileceğiniz muhteşem sese ve tınıya sahip bize özgü yaylı müzik aletleri modellerine daha yakından bakmak istiyorsanız yazımın bu kısmını dikkate alınız.
Kemençe: Üç adet tele sahip geleneksek Karadeniz yöresi yaylı çalgı aletidir. Daha çok kemana benzetilmektedir. 50 - 60 cm boyutunda olan kemençe oldukça hafif ve ayakta çalmaya kullanışlı olan bir müzik aletidir. Oldukça kıvrak bir şekilde kullanıla bilecek tını ve name yönünde kendine has sesi ve yapısıyla dinleyiciyi kendisine rahatlıkla hayran bırakmaktadır. Karadeniz bölgesinde ve oranın meşhur horonunda oldukça sıkça bir şekilde kullanılan müzik aletidir. Tel bakımından solda bulunan tel tiz sesi verirken, sağdaki tel ise kalın sese sahiptir. Ülkemize özgü bir müzik aletidir.
Kabak kemane: Yaylı bir türk halk çalgı aletidir. Oldukça geniş bir alanda değerlendirilmesi gereken bu müzik aletinden bahsetmek gerekirse, kabak, kemane, rabab, ıklığ, hatayda hegit, güneydoğuda rubaba, azerbaycanda kemençe ve hatta Orta Asya Türklerin de ise gıccek, gıcak veya gıjek adlarıyla anılan bu çalgı aletleri aynı kökten geldiği bilinmektedir. Türk halk müziğimizin hem yaylı hem de deri kapaklı olan sazların tek modelidir. Enfes sese ve keyifli dinletiye sahip bu ürün her geçen gün daha geniş bir alanda talep edilmekte ve kullanılmaktadır.
Bu bahsettiğim yaylı müzik aletleri ise bilinenlerdir, elbette dünya üzerinde bir yay ile kullanılan birçok müzik aleti bulunmaktadır. Fakat ben dünyaca kabul görmüş yaylı çalgılar ve ülkemiz için önemli yere sahip modellere değinmek istedim. Umarım yaylı müzik aletleri konusunda sizlere yardımcı olabilmişimdir.
Son olarak tüm yaylı çalgılar, satın alındıktan sonra sürekli ve düzenli olarak ilgi bekler. Lütfen hem onlara emek verin hem de düzenli ve periyodik olarak ihtiyaç duyulan bakımlarını yapınız. Oldukça değerli müzik aletlerinden olan bu ürünler her bütçeye uygun şekilde talep edilebilmektedir. Fakat bu tip bir ürün arıyor ve ilk defa kullanacaksanız eğer benim size tavsiyem keman veya kemençedir. İhtiyacınız olan gerekli araştırma ve inceleme yapıldıktan sonra bu muhteşem ürünleri satın alabilir ve saatler boyu sürecek olan keyifli anlara tanıklık edebilirsiniz.
Yaylı çalgılar diğer bir adıyla yaylı müzik aletleri olarak geçen ürünler hakkındaki kapsamlı ve detaylı incelemelerimi sizler ile en akıcı şekilde elimden geldiğince sizleri sıkmadan paylaşmaya çalıştım umarım beğenir ve bu tarz bir müzik aleti üzerindeki merakınızı giderebilmişimdir. Bir sonraki yazımda görüşene dek kendinize iyi bakın.
Yaylı Çalgılar Hakkında Soru ve Cevaplar
En çok kullanılan yaylı çalgı aleti hangisidir?
Bölge ve yöreye göre değişebilen bu soruya evrensel olarak cevap verecek olursak eğer hiç şüphesiz ki keman olarak kabul görürüz. Fakat Karadeniz bölgemizde kemençe daha çok kullanılır.
Yaylı çalgı satın alırken dikkat etmem gerekenler nelerdir?
Mutlaka doğru bir ağaç türü başta olmak üzere kullanım alanlarınız ve amacınızı göz önüne almalısınız. Sesi en iyi ve verimli şekilde ortaya çıkaracak olan doğru seçilmiş bir ağaç performanslarınıza direkt etki edecektir. Bu yüzden kapsamlı ve detaylı bir şekilde araştırma yapmalı, kullanım düzeyiniz ve bütçeniz odağında en doğru yaylı çalgı aletini satın almalısınız.
Arşe ve Reçine nedir?
Arşe keman kullanırken kullanılan daha doğrusu kemanın yalı çalgı aleti olarak kabul görmesine sebep olan ekipmandır. Diğer bir adı keman yayı olarak kabul edilen bu ürünün aslı at kılından üretilir. Ayrıca icra edilmek istendiğinde saf hali ile ses üretmez. Öncelikle reçine adı verilen ürün ile doğru bir şekilde belirli bir süre cilalanmalıdır. Arşenin teller ile temas eden kıllarına sürülerek eşsiz tınıları üretmek için keman yayı hazır hale getirilir.
Çenelik ve keman yastığı ne işe yarar?
Çenelik ve kaman yastığı keman gövdesi üzerinde yer alıp alt ve üst kısımlarını boyun ve omuz aranıza en iyi şekilde konumlandırmak için kullanılır. Kemanı kullanırken ürünün kayması ve açısının bozulması direkt olarak performansa etki edeceği için bu gibi ek ekipmanlara başvurulur. Oldukça mantıklı ve kullanılması gereken ürünlerdir.
Satın aldığım yaylı çalgının kargo süresi ve ödeme yöntemleri nelerdir?
Ödeme işlemini kredi kartınız üzerinden ya da bankanız aracılığı ile havale ve eft şeklinde tamamladığınız sipariş ürünlerimiz. 1 iş günü içerisinde kargoya verilip ve devamında yer alan 2 iş günü içerisinde de sizlere ulaştırılır. Elbette bize olan mesafe ve yoğunluk bu süreye pozitif ve negatif şekilde etki edebilir. Genellikle hazır stoklu çalıştığımız için sipariş verilen ürünler aynı gün kargoya verilmektedir.