Soundbar (Ses Çubuğu)
Soundbar yazımızda, siz değerli okurlarımıza soundbar ile ilgili bilgi birikimlerimizi tavsiyelerimizi ve almadan önce dikkate almanız gereken hususlara dikkat çekeceğiz.
Soundbar Nedir Yapısı Nasıldır?
Sounbar uzun ve silindir bir yapıya sahip, dahili hoparlörleri bulunan, tek parça bir harici hoparlör modelidir. Soundbar çeşitli ses aralıklarını taklit eden, sesi yenilemeye yardımcı olan müzik dinlemek film izlemek vb. aktiviteler için kullanılan bir hoparlör çeşididir. Genellikle televizyon altında kullanılan, subwoofer ile uyumluluk gösteren yeni nesil bir cihazdır. Soundbarlar öncelikle iyi bir bass tepkisi ile güçlü sesler üretmek için tasarlanmıştır. Dünya çapında televizyon alanında düz ekranlara geçiş yapıldıkça soundbar kullanımları da artarak kendi adından söz ettirmeye başlamıştır. Düz ekran televizyonlarda ekranın derinliği önemli ölçülerde azaldığından dolayı hoparlörler için çok az bir alan kaldığı ve televizyon içerisindeki yerleşik hoparlörlerin bass özelliğinden yoksun olmasıyla beraber soundbarlar bu eksikliği fazlasıyla tamamlamaya başlamıştır.
Soundbar Kısa Tarihi
İlk Soundbar Altec Lansing tarafından, 1998 yılında ADA106 isminde çok kanallı bir soundbardı. Sounbar’dan stereo, AC3 ve subwoofer bulunan güçlü bir hoparlör mekanizmasıydı. Soundbar, dört adet 3inç tam aralıklı sürücü ve iki adet 1inç tweeter’a sahipken, subwoofer bir adet 8inç çift ses bobini sürücüsüne sahipti. Arka, yan ve önlerden surround ses sağlamak için Altec Lansing’in algoritmaları kullanıldı. Bu konfigürasyon, ayrı hoparlörlerin kablolamasını ve ihtiyaç duyacakları alanı ortadan kaldırmış oldu.
Soundbar Avantajları ve Dezavantajları
Sounbarlar nispeten küçük olduğu için kolayca bir ekranın altına yerleştirilebilir. Kurulumu kolayca yapılır ve genellikle diğer stereo ses sistemlerinden daha uygun fiyatlıdır. Bununla birlikte daha küçük boyutları ve konumlandırmada esneklik eksikliği sebebiyle, ses çubukları bir odayı ayrı hoparlörlü stereo ses sistemler kadar dolduramaz.
Soundbar Hibrit
Hem ses çubuğu hem de stereo ses sisteminden faydalanabilmek için bazı üreticiler, ses çubuğunun sol, orta ve sağ hoparlörler artı subwoofer, arka sol ve arka sağ hoparlörleri temsil eden Soundbar Hibritleri üretmişlerdir.
2021’den bu yana Dolby Atmos içeriğinin artan kullanabilirliğiyle, ses çubuklarının yükseklik efektleri üretmesi giderek daha da önem arz etmeye başlamıştır. Bir soundbar hibrit sisteminden gerçekçi bir yükseklik hissi sağlayabilmek için, ses konusunda uzman olan şirketler, gerçekçi dikey efektler sağlamak için uzamsal amplifikasyon, faz iyileştirmeleri ve yükseklik efekti ses katmanı birbirine geçirmenin bir kombinasyonunu kullanarak tescilli upmixing algoritmaları geliştirdiler. Soundbar’ların yükseklik efektlerini iletmek amacıyla kullanabilecekleri bir diğer yöntem ise yükseklik etkilerini tavandan dinleyiciye doğru yansıtmak için ağırlıklı olarak odanın tavanına dayanan yukarı doğru çıkan hoparlörlerin kullanılmasıdır.
Soundbar Sistemi
Soundbar sistemleri genellikle aktiftir, yani dahili hoparlör amplifikatörü bulunmaktadır. Pasif soundbar’lar ise ayrı bir preamp ile aktif hale getirilebilirler, ancak bunlar da daha pahalı cihazlardır. Ancak tek parça hoparlör yerine, daha büyük bir ses sistemini soundbar aracılığı ile kurmak isteyenler için pasif modeller daha cazip olabilir ama birçok kişi için aktif soundbarlar en iyi seçenektir. Kurulumu ve kullanımı oldukça kolay, her şeyi tek ünite üzerinde taşıyan yapısı ile zengin bir stereo ses deneyimi sunmaktadır.
Son olarak, Soundbar yazımızda siz değerli okurlarımıza tecrübelerimize dayanarak bilgi aktarımı yapmaya çalıştık. Umarız ki bu bilgiler ışığında kendinize en uygun Soundbar’ları tercih edebilirsiniz.