Çello
Çello yaylı grubunun en büyüklerinden biri olan ve çok sevilen bir enstrümandır. Daha bass ve kalın bir ses tonuna sahip olmasının yanı sıra, tiz sesleri de rahatlıkla verebilmektedir. Bir orkestra'da olmazsa olmaz diyebileceğimiz sazların başında geldiğini söyleyebiliriz. Şık yapısı ve büyüleyici ses karakteri ile son günlerde yeni enstrüman öğrenecek kişilerinde dikkatini çekmeyi başardığını söyleyebiliriz. Fiyat konusunda dahil olduğu grubun içerisinde en pahalı olanlardan biri olsa da bu durum kullanıcıları ya da meraklıları için hiç önemli değil diyebiliriz.
Üretiminde bir çok ağacın kullanılabilmesinin yanı sıra genelde maun ağacı tercih edilmesinin ses kalitesine ve estetiğine büyük bir katkı sağladığını söyleyebiliriz. Kaliteli çello modellerinin burgularında ve klavyesinde gül ağacı kullanılması da ayrıca dikkat çekmektedir. Çello satışı konusunda bol çeşit ve her bütçeye uygun fiyatları bulabileceğiniz yonkamuzikmarket.com, kredi kartına taksit seçenekleri ile kullanıcıların alışverişini de oldukça kolaylaştırmaktadır. Uygun çello fiyatları ve tüm çello modelleri bu kategori de sizleri bekliyor..
Çello Hakkında Bilgiler
Çello asıl atası 1400’lü yıllarda ortaya çıkan vıola da gambadır. 7 telli olup gitara benzeyen yay ile çalınan bu enstrüman gün geçtikçe gelişerek 4 telli hale gelmiştir. 16.yy. başlarında Fransa’da ortaya çıkan çellonun diğer yaylı enstrümanlar gibi orta kısmında F harfine benzeyen iki adet ses deliği bulunmaktadır. Bir diğer ismi ile viyolonsel olarak bilinen çello keman, kontrbas ve viyola gibi yaylı çalgılar ailesinde yerini alır. Görünüş olarak birbirlerine benzeyen bu enstrümanları birbirinden ayıran en büyük fark boyutlarıdır. Kemana göre sesi kalın perdedeki ses yapısı tel yapısı ile doğrudan orantılıdır. Kemandan sonra sesi insan sesine en yakın yapıya sahiptir. Kontrbasa göre yapısı küçük olan ve oturarak çalınan bu enstrümanın telleri viyola ile benzerlik gösteren bir yapısı vardır. Başlarda ortaya çıkma amacı orkestralardaki bas seslerini desteklemek olan bu enstrüman 18.yy. başında kendi başına bir enstrüman olarak kabul edilmiştir. Yapısının büyüklüğü ve diğer enstrümanlara eşlik etmesi bestecileri de çok etkilemiş olmalı ki çello için nadir besteci solo bestelemiştir. Bundan dolayı viyola ile benzer bir tutum gören çello genellikle keman için yazılan eserleri sonrada düzenlemesi ile de öne çıkmaktadır. Özellikle Vivaldi’nin 25’in üzerinde çello için yazdığı eserleri mevcuttur. Dvorak, Schumann, Brahms, Elgar gibi bestecilerde çello için önemli eserlere imza atmıştır.
Çello özellikleri
4 telli olan bu enstrümanın insan sesine benzer en benzer sese sahip olduğu kabul edilir. Tasarımında en dikkat çeken şey ise kadın vücuduna benzemesidir. Operaya ait eserlerin vazgeçilmezidir. Keman ile aynı aileye sahip olan çello görüntü olarak kemana benzese de boyutu kemana oranla çok daha büyüktür. Çello yapımında genellikle ıhlamur, kavak, akçaağaç, söğüt, ladin ve abanoz gibi yumuşak ve hafif ağaç türleri tercih edilmektedir. Yayının tellere teması sayesinde tellerin titreşerek çıkardığı ses gövdede bulunan havayı titreştirerek geri döner. Çello do-sol-re-la olacak şekilde akortlanır. En üst kısımdaki tellerinde re-mi-fa seslerini çıkaracaksanız işaret parmağınızı Re, yüzük parmağınızı Mi, serçe parmağınızı Fa notasına sabitleyerek ses ve notaları çıkarabilirsiniz.
Çello fiyatları piyasada 8.000 ile 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Dilerseniz çello fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Yonka Müzik Market web sitemizi de inceleyebilir. Almak istediğiniz çello modellerinden bütçenize uygun olanını satın alabilirsiniz.
Çello Çalmak zor mu?
Çello çalmayı düşünen herkesin aklına gelebilecek bir soru olan bu sorunun cevabı aslında çok basit. Uzmanından alınan bir ders ile çello öğrenmek elbette zor değildir. Tam tersi çok eğlenceli ve kolaydır. Çello dersine başlama yaşı öğrencinin fiziksel ve algısal yapısına göre değişkenlik gösterse bile genel olarak 8 yaşından itibaren öğrenci alınabilir.
Çello solo olarak keman kadar isminden çokça söz ettirmiş olan çello keman ile birbirine çok yakışır. Kalın ve ince ses olarak birbirlerini tamamlar. Çello taşınma bakımından daha zordur. 152 cm olarak ölçülendirilmiştir.
Çelloda 7 adet parmak pozisyonu bulunur. Bu pozisyonları eksiksiz şekilde öğrenirseniz çok önemli bir gelişme kaydetmiş olursunuz. Bu 7 pozisyonu öğrenmek korktuğunuzdan çok daha basittir. İyi bir çellonun tel ve tuşe yüksekliği sizi yormamalıdır. Çello çalarken tel yüksekliği çok önemli bir detaydır. Bunun nedeni bir çelloyu çalarken parmaklarınızın acıyabilmesi ve tel yüksekliği çok yüksek olan bir çelloda parmaklarınız yara olabilir. Çünkü temiz bir ses çıkarabilmeniz için tellere kuvvetli bir şekilde baskı uygulanmanız gerekir.