⁠   ⁠
%10 İndirim
%10İndirim
Ücretsiz Kargo
Son 30 Günün En Düşük Fiyatı!
Videolu Ürün
%14 İndirim
%14İndirim
Ücretsiz Kargo
Son 30 Günün En Düşük Fiyatı!
Videolu Ürün
%14 İndirim
%14İndirim
Ücretsiz Kargo
Videolu Ürün
₺99,00 KDV Dahil
₺169,00 KDV Dahil
%41 İndirim
%41İndirim
Videolu Ürün
₺149,00 KDV Dahil
₺239,00 KDV Dahil
%38 İndirim
%38İndirim
Videolu Ürün
Çok Satan
Tükendi
₺1.990,00 KDV Dahil
₺2.390,00 KDV Dahil
Ücretsiz Kargo
Son 30 Günün En Düşük Fiyatı!
Çok Satan
Bunlar da İlginizi Çekebilir

En Sevilen Nostaljik Müzik Aletleri

Müzik, dünyanın var olduğu ilk zamanlardan beri insanın hayatında olan bir olgudur. Her dönem farklı müzik çeşitleri moda olmuş, farklı müzik aletleri ve cihazlar kullanılmıştır. Bu noktada geçmiş dönemde kullanılan müzik araçları nostaljik olarak adlandırılır. Bu yazı da nostaljik müzik aletleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Nostaljik müzik Aletleri Nelerdir?

Nostaljik müzik aletleri denildiğinde akla ilk gelen hiç şüphesiz Gramofondur. Eski müzik aletleri arasında kendine yer bulan gramofonlar, günümüzdeki müzik çalarların ilk halidir denebilir. Müzik kaydedilen plakları çalmada kullanılır. Mekanik yapıda olan gramofon üzerinde bulunan ses çıkış noktasıyla birlikte plak içerisindeki ses dışarı verilir. Nostalji alanında günümüzde antika değerinde olan gramofonların bir sonraki hali ise pikap denilen plakçalarlardır. Genellikle elektrikle çalışan ve sesi dışarı vermek için bir hoparlör ya da amfi kullanan plak çalar, gramofon ile bu noktada ayrılma gösterir. Gramofonlarla müzik yapılırken her şey manuel olarak yapılırken pikaplarda durum az da olsa teknolojiktir. Gramofon ve pikaplardan bahsetmişken plaklardan da bahsetmemek olmaz. Plak, o dönemin şartlarında müziklerin kaydedilip çalındığı ses kayıt aletleridir. Plaklara kaydedilen müzikler pikap yahut gramofon aracılığı ile çalınır. Üzerinde çizgiler bulunan plaklardaki oyuklarda ses dalgaları bulunur. Bu ses dalgaları, plak çalarların üzerinde bulunan iğnelerle temas etmesi durumunda müzik sesini dışarı verir. Her ne kadar son dönemde daha teknolojik müzik aletleri piyasaya sürülmüş olsa da gramofon ve plakçalarların gönüllerdeki yerleri çok daha ayrıdır.

Gramofon Nedir Ne İşe Yarar?

Kısaca açıklamak gerekirse gramofon, 20. Yüzyılın başlarında kullanılmaya başlanan, döneminde bir hayli ünlü olan bir müzik aletidir. 20. Yüzyılın başlarında popülerlik kazanan gramofonlar, dönemin mekanik plak çalarlarıdır. Günümüzde eski model müzik çalarlar olarak adlandırılan gramofonlar, şimdiki müzik çalarlardan farklı şekilde çalışır. Nostaljik gramofon çeşitleri, ses vermeye yarayan plak şeklinde müzik kayıtlarını döndürmek ve sesin gelmesini sağlamak için bir tür motor kullanır. Sesin gelmesine yardımcı olan ise gramofon üzerinde bulunan ton ayarlayıcı ve bir tür iğnedir. Bu iğne plakla temas ettiği taktirde plak üzerinde bulunan oyuklar yardımıyla sesi dışarı müziğin çıkması sağlanır. Bu iğneyi temizlemek ve düzgün çalışmasını sağlamak amacıyla gramofon iğnesi üretilmiştir. Bu iğne vasıtasıyla iğne yüzeyi temizlenir ve yüzeye temas eden iğneden düzgün sesler çıkar. Plak türlerinden taş plak vasıtasıyla müzikler dışarı aktarılır. Taş plaklar genel olarak 78 devir/dakika hızında dönen ve 10 ila 12 inç arasında boyutları bulunan eski tip plaklara denir. Bu plaklar antika gramofon türleri için uygunken gramofondan sonra piyasaya çıkan ve gramofonun daha modern hali olan plak çalarlar için pek de uygun değildir. Dijitalleşmenin cihazları daha teknolojik hale getirmesi ile birlikte kullanımı son bulan gramofonlar, günümüzde bir nostalji olarak akıllarda kalmaktadır.

Pikap Nedir Ne İşe Yarar?

Pikap, gramofondan sonra üretilen ve gramofona nazaran biraz daha teknolojik bir müzik çalar çeşididir. Plak çalar olarak da adlandırılan bu müzik aletinin gramofondan farkı, farklı plaklarla da çalışması ve sesi bir amfi yahut hoparlör vasıtasıyla dışarıya vermesidir. Plak üzerine kaydedilen müzikler bu aletler vasıtasıyla dış dünyada yankı bulur. Gramofonda olduğu gibi pikapların üzerinde bulunan pikap iğnesi, plakla temas ederek müziğin çalmasını sağlar. Pikaplar arasında bulunan taş pikap deyimi de, bu iğnelerden kaynaklanmaktadır. Eski tür gramofonlarda bulunan iğneler de pikaplarda bulunur ve taş pikap olarak adlandırılan pikaplarda bu iğneler taştan imal edilen iğne taşıyıcısıdır. Bununla birlikte farklı markaların üretmiş olduğu pikap modelleri uzunca bir süre kullanılmış ve şu an yerlerini modern müzik çalarlara bırakmıştır. Pikaplar, genel olarak dairesel disk şeklinde bulunan plakları çalar. Pikap üzerinde bulunan iğne aracılığı ile plaklar sesi elektrik dalgalarına çevirir. Elektrik dalgalarına dönüşen bu sinyaller daha sonra amfilere yahut hoparlörlere aktarılır. Hoparlörlere aktarılan ses, böylece dışarıya çıkarılmış olur. Pikapların üzerinde bir dönüş plakası bulunur. Plaklar parçaları bu kısma yerleştikten sonra dönme durumu kısımda olur. Plaklar genellikle 33 1/3, 45 veya 78 devir/dakika şeklinde çalar. Pikaplar, her ne kadar plakları çalmak için kullanılsa da son dönemde gelen dijitalleşmeyle birlikte eski tür pikaplar dijital bir halde tekrar üretilmiştir. Dijitalden çok antika pikap modellerine hayran olan kimseler, koleksiyoncular aracılığı ile nostaljik pikap modellerine ulaşabilirler.

Gramofon ile Pikap'ın Arasındaki Fark Nedir?

Gramofon ile pikap arasındaki en belirgin fark, teknolojidir. Gramofon müzik sesini dışarıya verirken üzerinde bulunan ses çıkışını kullanır. Pikaplar ise hoparlör ve amfi aracılığı ile sesi dışarıya aktarır. Maliyet açısından da farkları bulunan bu iki müzik çaların farklı özellikleri vardır. Kişi ayırabileceği bütçe açısından ikisinden birini seçer. Çalışma prensipleri aynı olan, şekil olarak birbirine benzeyen bu iki alet arasında tek fark, sesin çıkış noktasıdır denebilir. Plaklara kaydedilen müzikler iki müzik aletinde de çalınabilmektedir. Özellikle 20. Yüzyılın başlarında oldukça revaçta olan bu iki müzik aleti, günümüzde de nostaljik aletlere merakı olan kişiler için tekrardan ön plana çıkmaktadırlar. Retro tarzda bulunan gramofon ve pikaplar, eski müzik aletlerine ilgisi bulunan kişiler için bir tercih sebebi olmaktadır. Müzik şirketleri, internet siteleri ve koleksiyoncularda bulunan bu müzik aletleri evlerde ve iş yerlerinde dekoratif amaçla kullanılmaktadır. Bulunduğu ortama farklı bir hava katan bu aletler, dikkatleri üzerlerine çekmektedir. Teknolojik gelişmelerle birlikte bu müzik aletlerine bir takım dijital eklemeler de yapılabilir.

Pikap Çeşitleri Nelerdir?

Antika pikap çeşitleri, teknolojinin gelişmesi ile farklı özellikler eklenerek günümüzde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle DJ pikapları, bu alanda örnek verilebilecek ilk pikaplardan biridir. Bu plaklar günümüzde Dj’ler tarafından oldukça yoğun şekilde kullanılmaktadır. Bu plaklara Deck plak ismi verilmektedir. Bununla beraber plak çeşitlerinden bahsedecek olursak pikap çeşitleri, giriş seviyesi plaklarla başlar. Bu pikaplar normal pikaplara nazaran çok daha uygun olmakla beraber normal plaklarla aynı özelliklere sahiptir. Bu plaklar yeni başlayanlar için bütçe olarak gayet uygundur. Orta seviyeli pikaplar, malzeme ve ses kalitesi bakımından başlangıç seviyesindeki pikaplara göre daha gelişmiştir. Yüksek seviye pikaplar ise profesyoneller için vazgeçilmezdir. Ses kalitesi diğer pikap çeşitlerine göre muazzam derece de olan bu retro pikap çeşitleri, kullanıcıyı tatmin eder. Çok daha yüksek kalitede üretilen bu pikaplar kullanıcıya oldukça fazla özellik sunar. Dj pikapları ise, daha önce bahsettiğimiz gibi pikap çeşitlerinden biridir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kullanılan bu pikaplara genellikle partiler ve kulüplerde rastlanır. Teknolojik özellikler eklenen pikapların bir başka türü de USB pikaplardır. Üzerlerinde bulunan USB giriş çıkışları ile müzikleri bu noktadan pikaplara aktarmayı mümkün kılar. Günümüz pikap severleri için oldukça kullanışlı bir üründür. Dahili hoparlörlere sahip olan pikaplar da mevcuttur. Bu tür pikaplara harici olarak bir amfi ya da hoparlör bağlanması gerekmez. Pikap, kendinde bulunan hoparlörler aracılığı ile sesi dışarı verir. Çanta pikap da denilen taşınabilir pikaplar da oldukça kullanışlıdır. Pikap fiyatları, özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Yine talebe göre amfili pikaplar ve amfisiz pikaplar da mevcuttur.

Plak Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Plak, kısa tabirle bir ses kayıt cihazıdır. Ses kayıt cihazlarının en eski örneklerinden biri olan plaklar, gramofon ve pikaplarda kullanılır. Genellikle farklı boyutlarda, türlerde ve işlevlerde olan plaklar farklı özelliklere sahiptir. Bunlardan ilki, 33’lük plak çeşididir. Bu plaklar genellikle 1/3 devirde dönerken 12 inç boyutunda olurlar. Standart LP plaklar olarak da bilinen bu plaklar, genel olarak albümlerin tamamını içerir. Jazz, pop, rock vb. gibi farklı müzik türlerinde kayıt bulundurur. Single plaklar da bir başka plak çeşididir. Genel olarak 7 in. Boyuta sahip olan bu plaklar 45’lik plak olarak da adlandırılır. 33’lük plak gibi tam bir albüm değil, genellikle albümün ana parçasının kaydedildiği plaklardır. Bu plak çeşitlerinde genellikle bir yahut iki parça bulunur. Taş plaklar olarak da adlandırılan 78’lik plak, daha çok eski yapım müzikleri içinde barındırır. Gramofonda kullanılmaya da elverişli olan bu plaklar, daha çok caz, swing gibi klasik türde kayıtları içinde barındırır. Picture Discs denilen bir plak çeşidi daha vardır. Bu plaklar genellikle renkli yahut şeffaf malzemelerden üretilirler. Günümüzde antika müzik çalarla olan ilginin artmasıyla birlikte kullanıcılar, pikap ve gramofon almak için istekli olmaktadır. Alınacak antika müzik çalarların çeşitleri ve markaları oldukça önemlidir. Midex plak çalar, nostaljik plak çalar üreten firmalar arasında kalitesi ve üretim şekli ile ön plana çıkmaktadır.

Gramofon Çeşitleri Nelerdir?

Eski dönemlerde oldukça yaygın olarak kullanılan gramofonlara ilgi, günümüzde de oldukça artmıştır. Gramofonlar, teknolojik gelişmelerle birlikte yeni şekiller almış ve özellikleri genişlemiştir. Akustik gramofon çeşitleri, bu alanda antika gramofon aksine örnek verilecek ilk türdür. Gramofonların ses çıkışlarının olmaması, ses seviyesini belirli bir düzeyde tutmaktadır. Bununla birlikte ses, tek bir noktadan çıkmaya mecburdur. Ancak akustik gramofonlar, bu noktada kullanıcıya farklı özellikler sunar. Antika gramofon çeşitleri arasında üzerine konulan belirli ses çıkış noktalarıyla birlikte gramofonlar, modern bir hal aldırılır. Ses çıkışları hoparlör ve amfiler ile sağlanan bu gramofon çeşitleri, teknolojik yapıları ile dikkat çekmektedir. Akustik gramofonlar, bu halleriyle kullanıcısına hem daha nostaljik özellikle sunarken hem de ses kalitesini artırmasına yardımcı olur. Bu noktada gramofon fiyatları çeşitlilik göstermektedir. Tasarım, mekanik durum ve malzeme kalitesi itibariyle farklı fiyatlarda satılan gramofonları satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli durum, üretici firmanın kalitesidir. Bu noktada Midex markası ön plana çıkmaktadır. Malzeme kalitesi ve ses düzeyi bakımından oldukça tatmin edici gramofonlar üreten firma, müzik aletleri alanında öncü konumdadır. Ürettiği her üründe olduğu gibi gramofon üretiminde de kullanıcıyı kaliteyle buluşturan Midex firması, gramofon alanında oldukça kaliteli işlere imza atmaktadır. Gramofon satın alırken Midex gramofon çeşitlerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yonka Elektronik A.Ş. olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.