Ukulele
Ukulele, 4 telli kibar ve eğlenceli bir müzik aletidir. Türkiye'de son zamanlarda oldukça talep gören ukulele enstrümanı, hemen hemen her ev de görebileceğiniz kullanışlı bir alettir. Genelde maun ağacından üretilen ukulele, gül ağacı klavye ve masif kapak özelliklerine sahiptir. Daha çok bayanların tercih etse de ukulele çalmak isteyen bay kullanıcılarında sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Ukulele, tip bakımından küçük bir gitara benzeyen bu çalgı aleti kendine özgü tını ve sesi sayesinde birçok dinleyiciyi kendine hayran bırakmaktadır. Bu muhteşem müzik aleti hakkında yaptığım araştırma ve incelemelerimi en ince ayrıntısına kadar sizler ile paylaşacağım. Her ne kadar küçük bir müzik aleti olsa da kendine has yapı ve ses özellikleri bakımından birçok kişiyi etkilemeyi başarmış mutlaka tecrübe edilmesi gereken müzik aletlerinden biridir. Bu yazımda bu muhteşem müzik aletini birçok açıdan detaylı bir şekilde ele alacağım. Elbette ilk olarak ukulele hakkında genel bilgiler vermek istiyorum. Bu konuda olan bilgileri merak ediyorsanız yazımın devamını dikkatlice inceleyiniz.
En Sempatik Telli Müzik Aleti: Ukulele
Ukulele son yıllarda hayatımıza dahil olmuş olan oldukça minik yapıdaki enstrümandır. Bu eşsiz enstrüman hakkında kapsamlı ve detaylı bilgiler vereceğim bu yazımda öncelikle çeşitleri ve yapı özelliklerine de değinmek istiyorum. Günümüzde ukulele denilince ince ses ve küçük gitar gözümüzün önüne gelmektedir. Ukulele hakkında araştırmalarım sonucunda Hawaii topraklarına ait olduğu varsayılan ve göçmenler tarafından günümüz yapı özelliklerini alan oldukça kullanışlı ve renkli telli müzik aletidir. Bu eşsiz müzik aleti her geçen gün bizim hayatımızda daha büyük ve geniş yerlere sahip olmakta ve daha geniş kitle ve alanları etkisi altına alabilmektedir. Son yıllarda sahneler başta olmak üzere birçok müzik türünden eksik olmayan ve oldukça verimli bir şekilde birçok müzik türünde kullanılan enstrümandır. Bu eşsiz enstrüman hakkında genel bilgiler yazımın devamın da yer almaktadır.
Ukulele diğer bir adıyla zıplayan pire anlamına gelir. Bu şekilde adlandırılmasının sebebi çok ince ve kısa seslere sahip olmasından dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Kendine özgü yapı ve ses özellikleri sayesinde her geçen gün daha verimli bir şekilde üzerine düşülen bu eşsiz ürünleri birçok marka üretmekte ve geliştirmektedir. Elbette farklı ağaç türlerine sahip yapısı olan ve ses kabiliyeti olan bu ürünlere gövdesinde yer alan yapı kısımları sese direkt olarak etki edebilmektedir. Sıklıkla farklı ağaç tiplerine sahip olan eşsiz ürünlerin kendine özgü akustiği ve kalitesi bulunan seslerini görebilirsiniz. Bu sayede her geçen gün daha farklı markalar tarafından daha derinlik kazanması adına ürünün yapı kalitesi odak düşülerek ürün geliştirilmekte ve özel ağaç türleri kullanılmaktadır. Bu ağaç türlerinin başında maun gelmekte ve boyanan maun yapılı ukulele markaları ve ukulele modelleri hayatımıza girmektedir. Telli müzik aletleri alanında taşınması en kolay ve en az yere ihtiyaç duyulan eşsiz enstrümandır. Bu ürünleri oldukça kapsamlı bir şekilde değerlendirerek mutlaka kullanım düzeyinize göre satın almalısınız.
Ukulele gitar olarak karıştırılan ilk baktığında foto ve benzeri alanlarda farklı anlaşılamayan ama çıplak gözle direkt olarak temas halinde yüzünüz de sebepsiz bir gülümseme bırakabilen minik, tatlı ve sempatik müzik aletleridir. Ukulele denildiğinde akla ilk gelen standart ve evrensel olarak kabul gören tür ise soprano ukulele modelidir. Bu en küçük model olarak kabul görmekle beraber bu sayede oldukça kaliteli ve özgün bir şekilde geliştirilmiştir. Kendine özgü yapı ve ses özelliklerini kaybetmeden özel işçilik ve ağaç türleri sayesinde elde edilen seste daha akustik ve derinlik kazanılmıştır. Şimdi ise çeşitlilik hakkında daha detaylara geçmeden önce ukulele hakkında genel yapı özelliklerine değinmek istiyorum.
Ukulele ilk bakışta gitara benzeyen, oldukça minik gövdeye sahip telli tür müzik aleti olmak ile birlikte o minik gövde üzerinde köprü o minik sap üzerinde perdelere sahip hatta sapın devamında burguları bulunan telli tür müzik aletidir. Ayrıca gövde üzerinde genellikle ses deliği dahi bulunan bu sayede üretilen seslere derinlik ve güç katabilen eşsiz müzik aletidir. Genellikle pena ve parmaklarımız ile icra ettiğimiz bu eşsiz ürünler hakkında çeşitlerine kısaca değinmek istiyorum. Bahsedeceğin türler hakkında ki ölçüler genel olarak kabul görmek ile birlikte söz konusu cm olduğu için birçok üretici marka ve model ışığında kısmi değişiklikler olmaktadır.
Ukulele Çeşitleri
Soprano ukulele; Toplam uzunluğu 53 cm, Sap uzunluğu 28 - 29 cm ve Gövde genişliği 16 - 17 cm civarında olan ailenin bilindik en küçük üyesidir.
Concert Ukulele diğer bir adıyla Konser Ukulele; Toplam uzunluğu 58 cm, sap uzunluğu 33 - 34 cm ve gövde genişliği ise 19 – 20 cm civarında olabilen orta ses kabiliyetine ve daha geniş kullanım alanına sahip modeldir.
Tenör ukulele en çok kullanılan üç model arasındaki en büyük olanı ve dolayısı ile en kalın sese sahip olanıdır. 66 cm tam boy uzunluğuna sahip olan 39 – 40 cm sap uzunluğu ile beraber 22 – 23 cm gövde genişliğine sahip ukulele modelidir.
Son olarak Bariton ukulele modeli bahsettiklerim arasında en büyük olanı ve çok nadir kullanılmaktadır. 76 cm toplam uzunluğa sahip olabilen bu eşsiz enstrüman 43 – 44 cm sap ve 25 – 26 cm gövde genişliğine sahip olabilmektedir.
Ukulele Ailesi
Ukulele, gitar ailesinden gelen bu müzik aleti diğer üyelerden en büyük farkı ise 4 adet tele sahip olması ve çok küçük olmasıdır. Hawaii adasına ait olarak bilinen bu telli çalgı aletine hawaii dilinde zıplayan pire denilmekle birlikte adı uke olarak ta kısaltılmaktadır. Mevcut bulunan 4 adet teli naylon veya kirişten yapılmaktadır. Sap kısmında bulunan burguları tamamlayan kısım akustik gitar tipindedir. Bildiğiniz üzere klasik gitarların saplarının uç kısımlarında delikler bulunmaktadır. Akustik modellerde ise burgulara bağlı metal veya farklı maddelerden üretilmiş gerdirme aparatları bulunmaktadır. Bunun dışında çeşidine göre farklı ölçülerde bulunan bu muhteşem müzik aletinin tüm türlerini yazımın devamında daha detaylı bir şekilde incelemeden önce ukulele hakkında tarihçe ve bu muhteşem çalgı aletinin bölümlerine yer vermek istiyorum. Bu konulardaki bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Ukulele Tarihi
Ukulele tarihine detaylı bir şekilde bakıldığında Hawaii müziğine ait olduğu bilinse de bu muhteşem ürün 19. Yüzyılında Portekizli göçmenler tarafından geliştirilmiştir. Hatta Portekizde geliştirilen Cavaquinho ve rajão gibi enstrümanlar bu muhteşem çalgı aletinin atası olarak düşünülmektedir. Ukulelelerin yaratıcı olarak günümüzde kabul gören isimler ise; Manuel Nunes, Jose Do Espirito Santo ve Augusto Dias olarak bilinmektedir. Ayrıca Hawaii kralının bu muhteşem çalgı aletine destek vermesi ve özel anlarda tanıtmak amaçlı kullandırması ve insanları dinletmesi sayesinde hem Hawaii müziğinin hem de kültürünün içerisinde kabul görmesi ve bilinmesinde büyük rol oynamıştır. Dünya çapında ise tanınmasının asıl sebebi ise, bu muhteşem toprakların ABD’ye bağlanması ve birçok etkinlikte bu muhteşem ürünün kullanılmasından dolayı dünya çapında bilinen bir müzik aleti haline gelmiştir. 4 farklı çeşitten oluşan bu muhteşem çalgı aletinin tüm çeşitlerini detaylı bir şekilde yazımın devamında ele alacağım. Fakat öncelikle bu müzik aletini kullanmak isteyenler için hem bölümleri hem de ses özellikleri bakımından açıklayıcı bir şekilde bilgi vermek istiyorum.
Ukulele Bölümleri
Ukulele, genel olarak gövde üzerinde bir ses deliğine sahip yine bu gövdenin en alt uç kısmı ve ses deliği arasında köprüye sahip bir çalgı aletidir. Bu köprülerden başlayan teller ses deliği ve sap üzerinden gitarın sapının en uç kısmında bulunan burgulara kadar uzanmaktadır. Burgularda son bulan bu seller kulak veya burgu adı verilen bu aparatlar sayesinde sağa sola farklı yönlerde hareket ettirilerek en doğru şekilde akort edilmektedir. Burgu veya kulak tipi akustik gitarlardaki gibi metal ve benzeri bir maddeden oluşan çubuğa sarılmıştır. Sap üzerinde gövdeden burgulara kadar perdeler bulunmaktadır. Bildiğiniz üzere bu perdeler hem doğru notaya basmak ve daha kolay bir şekilde en doğru sesi üretebilmek için çıkıntı şeklinde sapa dik açı yapan çizgilerdir. Bu muhteşem müzik aletinin elektronik modelleri de bulunur. Bu modellerde de gövde kısmının genellikle bittiği alanda bir jak girişi bulunmaktadır. Ukulele adlı bu muhteşem müzik aletinin tüm kısımlarını en açıklayıcı şekilde sizler ile paylaşmaya çalıştım. Şimdi ise bu muhteşem müzik aletinin ses özellikleri hakkında detaylı bilgiler vermek istiyorum.
Ukulele, oldukça cılız bir sese sahip telli bir çalgı aletidir. Kullanılması oldukça güç olan bu müzik aletinin genellikle sesleri çok ince gelecektir. Fakat tür ve çeşitleri arasında ses rengi değişmekte ve büyük oranda kalınlaşmaktadır. Çok kısa ve kendine özgü eşsiz tınıya sahip olan bu müzik aleti oldukça şık tasarıma sahip ve kullanışlı ürünlerdir. Bu muhteşem ürünü ses ve özellik bakımından genel bir şekilde ele almak gereksiz olacağından, çeşitlerinden bahsederek değişen ses özelliklerini de ele alarak anlatmak istiyorum. 4 farklı çeşidi olan bu müzik aletinin çeşitleri arasındaki en büyük farklardan biride hacim farkıdır. Yani boyut bakımından birbirinden farklı modellerdir. Dolayısıyla boyut büyüdükçe ton basmak ve daha doğru ses üretmek daha kolay olan bir müzik aletidir. Şimdi ise bu muhteşem müzik aletinin çeşitleri ile ilgili yapmış olduğum detaylı incelemelerimi merak ediyorsanız alt başlığı dikkatlice inceleyiniz.
Ukulele Çeşitleri
Ukulele çeşitleri oldukça kullanım odağında oluşturulmuş farklı ölçülerde olan ve boyutu değiştiği içinse sap boyu değişeceği için üretilen sesin aralığına da etki edebilen ürünlerdir. Yani sap uzadıkça kısa sesler uzayacak ve kullanılması daha kolay hal alacaktır. Ayrıca genellikle model büyüdükçe tel yapısı da etkilendiği için çoğu modellerde ses kalınlaşmakta ve tok hale gelmektedir. Benim görüşüm bu muhteşem müzik aletini ince sesli kişiler oldukça verimli bir şekilde kullanabilmektedir. İlk olarak ukulele ailesinin en küçük üyesinden başlamak istiyorum. Bu tür ile ilgili bilgileri ise yazımın devamında bulunan yan başlıktan inceleyebilirsiniz. Ukulele çeşitlerinden de kısaca bahsetmiş olduğumuza göre bu eşsiz ürünler hakkında en çok merak edilen ukulele fiyat konusunda yapmış olduğum incelemelerimi kısaca sizler ile paylaşacağım.
Soprano Ukulele: 33 cm tel uzunluğuna sahip bu çalgı aletinin toplam uzunluğu 53 cm olarak kabul edilmektedir. Ukulele adındaki bu çalgı aletinin standart türü olarak bu model kabul edilmektedir. Dolayısıyla sapı en dar model olduğu için kullanılması en güç çeşittir. Çeşitleri arasında en cılız ve kısa sese sahip olan modeldir.
Concert Ukulele: Tel uzunluğu 38 cm toplam uzunluğu ise 58 cm olan telli çalgı aletidir. Ses bakımından soprano modelinden daha kalın diğer modellerden de daha incedir. Orta bir ses özelliğine sahip bir modeldir.
Tenör Ukulele: 43 cm tel uzunluğuna ve 66 cm toplam uzunluğa sahiptir. Ton, tını ve ses bakımından biraz kalın bir modeldir. Tercih etmeden önce mutlaka sesini dinleyiniz.
Baritone Ukulele: 48 cm tel uzunluğuna ve 76 cm toplam uzunluğa sahip en büyük modeldir. Mevcut üretilen ses diğer modellere kıyasla oldukça kalındır. Dolayısıyla bu ölçüleri dikkate aldığımızda nota basılması ve kullanılması en rahat olan modeldir.
Son olarak kapsamlı bir şekilde bilgi aldığımıza göre bu muhteşem çalgı aletinin en çok merak edilen fiyat konusu ile ilgili yapmış olduğum kapsamlı araştırmaları yazımın devamındaki başlıkta inceleyebilirsiniz.
Ukulele Tavsiyesi
Ukulele tavsiyesi bir çok kullanıcının sipariş vermeden evvel araştırdığı bir konudur. Hangi ukulele modelini almalıyım ? ya da hangi markanın sesi daha güzel gibi bir çok soru ile karşılaşmaktayız. Genellemelere ve sipariş adetine bakacak olur isek; midex marka ukulele modelleri diğer markalara nazaran oldukça fazla tercih edilmektedir. Ukulele öneri bloglarında da karşımıza midex markası sıkça çıkmaktadır.
Ukulele Fiyatları
Ukulele fiyatları direkt olarak seçtiğiniz tür ve kaliteye göre değişkenlik gösteren unsurdur. Fakat kalite bakımından eşit olarak ele alırsak bu konuyu, fiyat bakımından en uygun ukulele türleri, convert veya tenor olarak bulunmaktadır. Elbette sahnelerde kullanılan eletronik ve sesi daha geniş alanlara yaymak için kullanılan modelleri daha pahalıdır. Fakat benim size tavsiyem öncelikle el tipinizi göz önünde bulundurarak ve sesinizin rengine en uygun ukulele türünü belirleyip geniş ve kapsamlı ukulele fiyatları hakkında araştırma yaparak kullanım seviyenize en uygun ürünü satın almanızdır. Tabi hem kaliteli hem de güvenilir marka ürünleri olmasına özen gösteriniz. Ukulele fiyatları oldukça geniş alanda değerlendirilebilir. Bunun sebebi ise oldukça çok sayıda marka bu tür ürünleri üretmekte ve talep den dolayı da seri bir şekilde birçok tedarik noktasında bulabilirsiniz. Ukulele satın al gibi bir düşünce aklınızda var ise kullanma düzeyiniz başta olmak üzere bütçeniz ve beklentiniz odağında değerlendirerek ukulele fiyatları hakkında inceleme yapmalısınız. Ukalele veya kukulela gibi yanlış yazımlar eşliğinde aranan bu eşsiz ürünleri en kısa zamanda değerlendirmeli ve tecrübe etmelisiniz.
Ukulele Hakkında Kısaca Soru ve Cevap
Elektro Ukulele var mıdır?
Elektro ukulele sıkça kullanılmasından dolayı birçok marka tarafından geliştirilerek piyasaya sunulmuştur. Genellikle sahne ve benzeri alanlarda daha geniş kitlelere verimli bir şekilde sesi aktarmak için oldukça kullanışlı bir şekilde kullanılabilir.
Ukulelenin diğer adları nelerdir?
Ukulele sıklıkla hatalı yazım şekline sahip olan enstrümandır. Örneğin uklele, ukalele ve kukulela gibi birçok hatalı yazımları bulunur. Oysaki kısaltması uke olan bu eşsiz enstrüman Türkçe olarak da sesi ve yapısı gereği Zıplayan pire olarak adlandırılmıştır.
En kullanışlı ukulele modeli hangisidir?
Oldukça göreceli ve değişkenlik gösterebilen bu konu hakkında ürün küçüldükçe ince seslere hitap ettiği için orta boy olarak ve orta ses olan kabul edilen concert ukulele modeli diyebiliriz. Hem daha geniş alanda kullanabilir hem de concert ukulele fiyatları hakkında daha uygun tutarlar olduğunu söyleyebiliriz.
Ukulele Siparişi İçin Kargo Süresi Nedir?
Ukulele satın aldığınız andan itibaren 1 iş günü içerisinde kargoya verilmekte, devamında ise 2 iş günü içerisinde elinize normal şartlar altın ulaşmaktadır.
Ukulele Siparişinde Ödeme Seçenekleri Nelerdir?
Başta 3d güvenlikli kredi kartı ödeme biçimi olmak üzere havale ve eft yapabilirsiniz.