Enstrüman Mikrofonu
Müzik aletleri için spesifik olarak imal edilen enstrüman mikrofonu müzik aletinin sesini elektronik ses sinyallerine dönüştürüp işlenmesi görevini üstlenen mikrofondur. Genellikle enstrümanın tek olarak çıkarttığı akustik ses yeterli miktarda olmayabilir. Enstrüman mikrofonları şarkı kaydederken veya ses kayıt yaparken bu noktada çok önemli bir görev üstlenir. Enstrümanın tınısı ve sesine göre özel olarak tasarlanmış olan enstrüman mikrofonları müzik aletlerinin gerçek seslerini kayıt etmek için de kullanılmaktadır. Kısacası, sahne de enstrümanı amfiye bağlayarak ve buna ilaveten enstrümanın sesini hoparlörden iletmek için kullanılmaktadır. Bu arada enstrüman mikrofonun kalitesi ise aktif olarak etki etmektedir.
Enstrüman Mikrofonu Çeşitleri
Youtube yayın mikrofonu, kondenser mikrofon stüdyo, konferans mikrofonu, Kablosuz telsiz mikrofon ve yaka mikrofonu olmak üzere enstrüman mikrofon çeşitleri vardır. Burada genel ayrım kablosuz ve kablolu olarak ayrılmasıdır, spesifik olarak ise çeşitli dallara ayrılmaktadır. Bakıldığında yapıştırma enstrüman mikrofonu her zaman çeşit olarak önde ise her alanda olduğu gibi kablosuz enstrüman mikrofonları altın çağını yaşayıp ve her zaman liderdir. Diğer çeşitlerinden biri ise vakumlu enstrüman mikrofonlardır. Yapışma sistem olanı ise mikrofon modellerinde en uygun fiyatlı olanıdır. Enstrüman mikrofonları, keman mikrofonu, gitar mikrofonu ve çeşitli enstrümanlarda kullanılabilir.
Enstrüman Mikrofonu Tavsiyeleri
Enstrüman mikrofonları her kişinin kullanımına göre değişkenlik gösterebilir. Sahnede en çok kablosuz tercih edilmektedir fakat genel olarak kablolu enstrüman mikrofonu daha yaygın kullanımdadır. Dahası enstrümandan maksimum verim almak için çok iyi bir enstrüman mikrofonu kullanmakta yarar vardır. Enstrüman mikrofonu almaya karar verdiğiniz de bunun başını Shure markalı enstrüman gelmektedir. Baktığımızda Shure pga57 ve Shure sm57 enstrüman mikrofonu çeşitleri internet aleminde yer bulmuştur ve en çok satılan modeller arasına girmiştir. Spesifik olarak enstrüman seslerini çok uzaktan çok net alması nedeni ile enstrüman mikrofonu modelleri tavsiye edilmektedir. Başka bir model ise akg c411 pp modelidir. Gitar, keman ve klarnet gibi müzik aletlerinin başını çektiği enstrüman modellerinde kullanabileceğiniz gibi akg c411 pp modeli tavsiye edilen ürünlerin başında gelmektedir.
Enstrüman mikrofonu seçerken dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi de kullandığımız enstrümanlara göre mikrofonların karakteristiklerini iyi belirlemektir. Eğer doğru mikrofonu tercih etmezsek enstrümanlarımızdan almamız gereken randımanı alamayacak ve tatsız deneyimler yaşayacağızdır. Nitekim enstrümanların cinsleri değiştikçe kullanılması gereken mikrofonlar da değişkenlik göstermektedirler. Her enstrümanın çıkardığı sesin yönü farklıdır ve bu yönlerin her birine göre mikrofonlar üretilmektedirler. Örnek vermek gerekirse eğer vurmalı çalgılar için yarı açık kardiyoid mikrofon kullanılması gerekmektedir çünkü bu çalgıların sesi 180 dereceye yayılır, arkaya geçtikçe de bozulmalar yaşar. Yarı açık mikrofon kullandığınız zaman bu bozulmaları değil çalgı aletinin 180 dereceye yaydığı sesleri duyar ve leziz ses deneyimleri yaşarsınız.
Eğer sabit değil de gezici ya da sürekli yer değiştiren bir kullanıcıysanız, sahne ve konser alanlarında sürekli sahnede gezip dolaşan bir kullanıcıysanız kablosuz enstrüman mikrofonları sizin için biçilmiş kaftan tadında bir ürün olacaktır. Genelde uhf ve VHF bandı sistemleri ile çalışan bu ürünler açık alanda 200 metreye kadar çekim mesafesine sahiptirler ve enstrümanlarına entegre olabildikleri için de gayet kullanışlı ürünlerdir. Kişiselleştirme seçenekleri ve yine kablolu enstrüman mikrofonlarında olduğu gibi her enstrümana göre farklı farklı kardiyoid yapıları ile üretilen kablosuz enstrüman mikrofonlarına sizler de sitemizden ulaşabilirsiniz.
Enstrümanların içerisinde mikrofon kullanılması gereken ilk enstrüman mikrofonlarının arasında gelen ve yaylı çalgıların baş tacı olan keman, ince ve tiz bir sese sahip olduğu için beraberinde kullanılması gereken mikrofonlar fazlaca hassas olmalıdır. Çünkü her mikrofon düşük frekanslara yanıt vermeyebilir, yani kemanlarla birlikte kullanılması gereken mikrofonların tiz karakterli olması gerekir. Tüm keman mikrofonu modellerine sitemizden ulaşabilir ve kolaylıkla satın alabilirsiniz.
Bir diğer mikrofon gereksinimi duyan enstrüman da üflemeli çalgıların en gözdesi klarnet cihazıdır. Bu enstrümanlar çok fazla nefes gerektirdiği ve yine tiz karakterli bir ses ürettikleri için beraberinde kullanılması gereken mikrofonlar da tiz karakterli olmalıdır. Ayrıyeten ultra hassas olmalıdır ki en ufak üflemeleri bile alarak frekanslarına cevap verebilsin. Tüm klarnet mikrofonu modellerine sitemizden ulaşabilir ve kolaylıkla satın alabilirsiniz.
Saz ve gitar gibi hem bas hem de tiz ses frekansları üretebilen çalgı aletleri için üretilen enstrüman mikrofonları çok yönlüdür çünkü enstrümanların sesleri çalındıkları zaman çok fazla yayılabilme özelliğine sahiptir. bu özellikten ötürü de çalındıkları yerde seslerini toplayabilmek için çok yönlü mikrofonlar kullanılır ki bütün enstrümanın sesini içinde toplayarak çalım işlemini tamamlayabilsin. Telli çalgıların hemen hemen tamamı L jak ile bilgisayarlara ya da mikserlerle bağlanılarak ses alımı yapılır yani enstrüman mikrofonu kullanılması nadirdir.
Enstrüman Mikrofonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Enstrüman mikrofonu hakkında bilmeniz gerekenler gerek örneklerle gerek tavsiyelerle sıralamayı düşünüyoruz. Öncelikle, enstrüman mikrofonları kullanım alanı ve gereksinimlerinize göre kasa veya çalışma prensibi olarak değişiklik gösteren cihazlardır. Bunun için, seçim sizlere kalmıştır. Örneğin, kablolu enstrüman mikrofonu, kablosuz enstrüman mikrofonu ve müzik aletinden müzik aletine göre değişen ihtiyaca göre diğer enstrüman mikrofonları. Tüm bu saydıklarımın ortak özelliğine gelecek olursak, özellik olarak dikkat etmeniz gereken frekans aralığı ve kapsül yapısıdır. Frekans aralığı en tiz ses den en pes ses aralığına göre genişlik göstermektedir. Bunun seçimi, sizlerin yaptığınız işte gereken profesyonelliğe göre değişmektedir. Ek olarak, kapsül yapısı da, hem kullanım alanı hem de enstrümana göre değişmektedir. Örneğin, dinamik enstrüman mikrofonu, bass enstrüman mikrofonu ve condenser enstrüman mikrofonu gibi birçok çeşit mevcuttur. Son olarak, eğer hareket gerektiren işler yapıyorsanız, kablosuz enstrüman mikrofonu tavsiyemizdir.
Enstrüman Mikrofonu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Enstrüman Mikrofonu Çalışma Prensibi Nedir?
Enstrüman mikrofonu çalışma prensibi kablolu ile kablosuz arasında farklılaşmaktadır. Örneğin, kablolu enstrüman mikrofonları, iki ucu jak yardımıyla basit bir şekilde frekans iletimi yapan veya kondensatör, dinamik ve yapıştırma enstrüman mikrofonu ile daha farklı çalışma prensibine sahip modeller olarak ayrılmaktadır. Ancak, genellikle kablolu enstrüman mikrofonlarında fazla hareket gereksinimiz olmayan sistemlerde kullanılmaktadır. İletim yolundan, kusursuz bir şekilde tam performans sergileyebilmenize olanak sağlamaktadır. Kablosuz yani telsiz enstrüman mikrofonu modellerine gelecek olursak, sahnede yerinden duramayanlar ve sahne performansında sınır tanımayanlar için önerilen bir cihazdır. Ek olarak, amfinin fazla uzak düştüğü durumlarda da yardıma koşan önemli bir enstrüman mikrofonu çeşitleri arasında yer almaktadır. Çalışma prensibi olarak, tamamen frekans aralığıyla çalışan 1 alıcı ve 1 verici yardımıyla çalışan bir cihazdır. Ek olarak, pilli bir şekilde çalışan bu cihazlar, tıpkı kablolu enstrüman mikrofonu kalitesinde gücünün son noktasında kadar aynı kalitede kullanmanıza imkan sağlamaktadır.
Enstrüman Mikrofonu Seçimini Neleri Dikkate Alarak Yapmalıyım?
Enstrüman mikrofonu seçimi için gereksinimleriniz en önemli esaslardır. Bunun için, kendinizi tanımak ve yapacağınız gösterinin ihtiyaçlarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Ek olarak, herkesin bildiği üzere, kablolu enstrüman mikrofonları daha garanti bir seçim olarak düşünülmektedir. Ancak, günümüz teknolojisiyle kablosuz enstrüman mikrofonu ve kablolu modeli olmak üzere, aynı kalitede ve kusursuz bir şekilde çalışabilmektedir. Arıza yönünden düşünecek olursanız, her nasıl bir kablonun kırılıp temassızlık yapma şansı varsa, aynı şekilde kablosuz enstrüman mikrofonları içinde aynı ihtimal mevcuttur. Yani, oran olarak eşitlenmişlerdir. Tabi ki, bunlara ek olarak, marka seçimi ve enstrümanınızla uyumluluk da önemli esaslardan biridir. Bunun için, gerekli platformlardan araştırma yapabilirsiniz veya satın alacağınız sitenin destek hizmetlerinden yararlanarak, daha doğru ve daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.
İyi Bir Enstrüman Mikrofonunu Nasıl Anlayabilirim?
İyi bir enstrüman mikrofonunu nasıl anlayacağınızı düşünüyorsanız, en doğal ses kalitesini yakalamak ve kusursuz bir şekilde müzik yapmasını sağlamak en önemli önceliğiniz olacaktır. Bunlara ek olarak, Bunlar içinse, frekans aralığı, çekim mesafesi, UHF bandında yayın yapabiliyor olması, empedans özelliği, başlık yapısı kardioid, dinamik ve condenser gibi önemli özelliklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Buna ek olarak, enstrümanınızla uyumluluk konusu da çok önemli bir rol oynamaktadır. Tüm bunlara ve kendi kişisel gereksinimlerinizi belli bir araştırma sonrası belirleyip dikkate alacak olursanız, birden çok enstrüman mikrofonu markaları arasında dilediğiniz seçim yapabilir, istediğiniz enstrüman mikrofonu fiyatı aralığını dikkate alarak doğru alışverişi yapabilirsiniz.