Stüdyo Kulaklık
Stüdyo kulaklık, kayıt stüdyolarında kullanılan, oluşturulan kaydı dinlemek ya da refere etmek amaçlı kullanacağınız kulaklık tipidir. Stüdyolarda diğer ekipmanlar ne kadar önemli ise stüdyo kulaklıkları da bir o kadar önemlidir. Gelişen teknoloji ile beraber sanıyorum ki her bütçeye göre kulaklık bulmak mümkün. Stüdyo kulaklık üreticileri pazar rekabeti doğrultusunda ürünlerini fiyatlamakta ve satışa sunmaktadır. Bu durum kuşkusuz ki en çok son kullanıcının işine yaramaktadır. Bir örnek ile açıklayacak olur isek; 500 Lira civarında akg k92 kulaklık alabilirken 100 lira bandında hpm1000 alabiliyorsunuz. Yani bütçenizin dostu stüdyo kulaklıklarının sayısı da bir hayli fazla :)
Stüdyo Kulaklık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gelişen Teknoloji ile beraber kulaklık çeşitleri ve kullanım alanları da her geçen gün artmaktadır. Bende şimdi sizlere bir kulaklık çeşidi olan, stüdyo kulaklığı araştırdığım bilgilere göre anlatacağım.
Stüdyo kulaklıklar, diğer kulaklık çeşitlerinde de olduğu gibi kişiye özel ses, müzik dinleme ve ses çıkışı sağlayan cihazdır. Ve kayıt stüdyolarında kullanılmak üzere, yapılan kaydı dinleyebilmek ya da gönderebilmek amacıyla kullanılan bir kulaklık türüdür. Stüdyolarda kullanılan diğer cihazlar ne kadar önem taşıyorsa stüdyo kulaklıkta bir o kadar önem taşımaktadır. Stüdyolar ise, detaylı ses kayıt ile ses düzenleme işlemlerinin yapıldığı profesyonel bir ortamdır. Ve bu profesyonel ortamda kulaklıkla iki farklı iş için önemlidir. 1.vokal tarzda ya da enstrüman eşliğinde performans sergileyen kişi için yapılan ses kaydı sayesinde kişinin kendi sesi ile sergilediği müziği duyabilmesi için monitör kulaklık dediğimiz kulaklık çeşidi kullanılır. 2. İse ses kaydını yapan kişinin diğer kayıt odasında bulunan performans sergileyen kişinin seslerini dinleyip, işlerin doğru gidip gitmediğini anlamak ve kontrol etmek amacıyla stüdyo kulaklık kullanılır. Daha önce de dediğimiz gibi stüdyolar profesyonel uygulamaların yapıldığı bir ses ortamıdır. Ve bu yüzden de gerçekleştirilen işlerde ses kalitesi oldukça önemlidir. Bununla beraber stüdyo kulaklıkların kalitesi ile doğru bir kullanım ses kalitesinin de iyi olmasını sağlayacaktır.
Stüdyo Kulaklıkların Teknik Ve Genel Özellikleri
Stüdyo kulaklık türü diğer kulaklık türlerine göre ses performansı açısından daha kaliteli ve ayrıntılı ses verme özelliğiyle tasarlanmıştır. Stüdyo ortamında gerçekleştirilen işleri detaylı bir şekilde duyabilmeleri için özel tasarlanmış olan stüdyo kulaklıklar, bütün ses kanallarını bir diğerinden ayırt edilmesini sağlar. İşlem sırasında ise kulaklıktan gelecek olan seslerin condenser dediğimiz mikrofondan algılanmaması gerekir ve bu ses kanallarının birbirine karışmaması için çok önemlidir. Stüdyo kulaklıklar bunu başarıyla gerçekleştirir ve buda onun özelliklerinden biridir. Ayrıca bu kulaklığı kafanıza taktığınızda sadece kulağınıza ses gelir. Dışarıya ses vermez. Kullanım açısından bakacak olur isek, stüdyo kulaklıklar gayet konforlu ve kullanımı kolay bir cihaz olarak tasarlanmıştır. Kullanım sırasında sizlere ağırlık vermemesi adına oldukça hafif olması için plastik, kumaş, metal ve suni deri gibi malzemelerden üretilmiştir. Aksi halde kullanım esnasında bir süre sonra sizlere ağırlık yaparak rahatsız edebilir. Kulaklıklarda kulağa takılan kısma kulaklık pedi denilir. Ve kulaklık pedlerinin üretiminde kullanılan malzemelerin terletici olmamasına özen gösterilir. Stüdyo kulaklıklar, kafa tipi ya da kulak içi kulaklıklar olarak üretilmektedir. Kafa tipi olan kulaklıklar başımızın üstüne dıştan yerleştirilirken, kulak içi kulaklıklarda kulak kanallarının içine doğru yerleştirilir. Stüdyo kulaklığı için genellikle kafa tipi olan kulaklık tercih edilmektedir ve bu kulaklıklar da kendi içinde ikiye ayrılır. Açık, yarı açık ya da kapalı şeklindedir.
Stüdyo Kulaklık Nedir?
Stüdyo kulaklık, tüm kulaklık türlerinde olduğu gibi kişisel ses dinleme işi yapılan ses çıkış ekipmanıdır. Stüdyolarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş kulaklık modellerine stüdyo kulaklığı denir. Stüdyolar ayrıntılı ses kayıt ve ses düzenleme işlerinin yapıldığı profesyonel ses laboratuvarlarıdır. Stüdyolarda kulaklık iki iş için kullanılmaktadır. Birincisi ses kaydı yapılan vokal ya da enstrüman ile performans sergileyen kişinin kendi sesini ve yaptığı müziği duyması için monitör kulaklık olarak kullanılır. Stüdyolarda stüdyo kulaklığı kullanımının diğer türü ise ses kaydı yapan kişinin kayıt odasındaki sesleri dinlemesi ve işlerin yolunda gidip gitmediğini kontrol etmesi için kullanılır. Stüdyolar oldukça profesyonel bilgi birikimine ve uygulamalara ev sahipliği yapan işletmelerdir. Bu sebepten dolayı yapılan işte ses kalitesinin önemi çok mühimdir. Ses kalitesinin iyi olması ise stüdyo kulaklığının kalitesi ve doğru kullanılması ile birebir alakalıdır.
Stüdyo Kulaklığı Teknik Özellikleri
Stüdyo kulaklığı özellikleri başlığı altında sizlere stüdyo kulaklıklarının teknik ve genel özelliklerinden bahsedeceğiz. Stüdyo kulaklığı ses kabiliyeti açısından diğer kulaklıklara göre çok daha kaliteli ve ayrıntılı ses verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Stüdyoda yapılan işleri en ince ayrıntısına kadar duyabilmek için özel olarak tasarlanan stüdyo kulaklıkları tüm ses kanallarını birbirinden ayırt edebilmeye olanak sağlar. Bu şekilde hazırlanan projeler hatasız şekilde tamamlanabilir. Stüdyo kulaklıkları stüdyolarda monitör kulaklık olarak kullanılmaktadır. bu işlem sırasında kulaklıktan gelen seslerin condenser mikrofon tarafından algılanmaması hayati önem taşır. Bu sayede ses kanalları birbirine karışmaz. Stüdyo kulaklığı özelliklerinden biri de budur. Kulaklık başa takıldığında kişinin kulağına ses verir, dışarı ses çıkışı olmaz. Stüdyo kulaklığı kullanımı bakımından konforlu ve ergonomik olarak tasarlanır. Plastik, metal, kumaş, deri ve suni deri malzemelerden üretilir. Kullanım esnasında kullanıcıya ağırlık yapmaması adına hafif olması önemlidir. Aksi taktirde bir süre sonra ağırlık oluşturarak rahatsızlık verebilir. Stüdyo kulaklığı yapımında kullanılan malzemelerde kulağa takılan kısımlara kulaklık pedi adı verilir. Kulaklık pedi yapımında kullanılan malzemeler terletici yapıda olmamalıdır. Stüdyo kulaklığı kulak içi ya da kafa tipi kulaklık olarak üretilir. Kulak içi kulaklıklar kulak kanalının içine yerleştirilirken kafa tipi kulaklıklar baş üstünde konumlandırılıp kulaklara dıştan yerleştirilir. Stüdyo kulaklığı olarak genellikle kafa tipi kulaklıklar kullanılmaktadır. Kafa tipi kulaklıklar kendi içinde açık, yarı açık ve kapalı stüdyo kulaklıkları olarak ayrılırlar.
Stüdyo Kulaklığı Fiyatları
Stüdyo kulaklığı fiyatları başlığı altında stüdyo kulaklık fiyatlarını belirleyen özelliklerden bahsedeceğiz. Stüdyo kulaklığı fiyatları piyasada onlarca hatta yüzlerce farklı seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Stüdyo kulaklık fiyatlarında bu kadar fiyat farklılıklarına sebep olan bazı etkenler vardır. Bu etkenler, stüdyo kulaklığı markası, stüdyo kulaklığı modeli, stüdyo kulaklığı ses kalitesi, ses frekans aralığı, stüdyo kulaklığı empedans değerleri, stüdyo kulaklığı menşei, stüdyo kulaklığı açık ya da kapalı olma özellikleri ve stüdyo kulaklık satıcıları arasında oluşmuş bulunan rekabet ortamları olarak sıralanabilir. İki stüdyo kulaklığı düşünelim. Bu kulaklıklar birbirinden farklı marka ve modelde ama özellikleri ve ses kalitesi birbirine denk olsun. Bu iki stüdyo kulaklığı fiyat bakımından birbirinden farklı olarak karşımıza çıkacaktır. Bu fiyat farklığını stüdyo kulaklığı fiyatı üzerinde marka etkisine örnek olarak gösterebiliriz. Aynı marka ve model stüdyo kulaklığını iki farklı satıcıdan farklı fiyatlar ile satın almanız durumu da mümkündür. Bu durumu ise stüdyo kulaklığı fiyatı üzerinde rekabet ortamının etkisine örnek olarak gösterebiliriz. Bu başlık altında bahsettiğimiz durumları göz önünde bulundurarak iyi bir piyasa ve stüdyo kulaklığı fiyatları araştırması yapmanız durumunda en ucuz stüdyo kulaklığı fiyatı ile karşılaşmanız mümkündür.
Stüdyo Kulaklıklar İçin Soru Ve Cevaplar
Stüdyo Kulaklıkların Fiyatları Nasıldır?
Stüdyo kulaklıkların fiyatları birçok marka ve çeşitliliğe göre değişmekte olduğundan piyasa da çok farklı fiyat seçenekleri ile kulaklıklar karşımıza çıkmaktadır. Detaylı bir şekilde bu fiyat farkını yaratan etkenlere değinecek olur isek, stüdyo kulaklığının markası, modeli, stüdyo kulaklığının ses kalitesi, empedans değeri, stüdyo kulaklığının açık ya da kapalı özelliği, kulaklık frekans aralığı gibi birçok etken sıralanabilir. Tüm bu etkenlerde kulaklık satıcıları arasında rekabet oluşturmaktadır. Birbirine denk, aynı özellikte iki farklı marka ve model olan kulaklık fiyatları muhtemelen birbirinden farklı olacaktır. Çünkü dediğimiz gibi marka farkı vardır. Sizlere bahsettiğim bu durumları göz önüne alarak piyasa ve stüdyo kulaklık fiyatlarını araştırmanızı öneririm. Bu sayede bütçenize uygun en iyi kulaklık fiyatını bulmanız mümkün olacaktır.
Stüdyo Kulaklık Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim ?
Birçok marka tarafından üretilen stüdyo kulaklıklardan satın almadan önce piyasa araştırması yapmalısınız ve güvenilir bir marka olmasına, kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz. Kullanım açısından konforlu, ergonomik ve hafif olması da sizin açınızdan iyi olacaktır. Ayrıca bazı kulaklıklar güçlü bir bas ya da tiz verirken, bazı kulaklıklar gürültüyü yalıtır. Mesela açık kulaklıklar sesi ortama sızdırır ve daha doğal bir sesi vardır. kapalı kulaklıklar ise, daha iyi frekans aralığına sahipken, ayrıntılı ses vermek adına da sesi üretirken gürültüyü yalıtabilir.
Teslimat Süresi Ve Ödeme Seçenekleri Nelerdir ?
Mesai saatleri içerisinde verilen siparişlerde stoklu bulunan bir ürün ise aynı gün, özenle paketlenip kargoya verilir. Ve iki iş günü içerisinde kapınıza gelir.
Ödeme seçeneklerimiz ise, 3d güvenli kredi kartı seçeneği ya da Havale veya EFT seçeneklerini değerlendirerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.