×
Ürünler Sepete Eklendi
Ses Sistemleri Müzik Aletleri Vade Farksız 3 Taksit Fırsatı! 1 İş Günü İçerisinde Kargo Bayi Ol
Kategoriler Kategoriler

    Gitar Nedir ? Kısaca Anlatım | Akustik, Bass ve Elektro

    Gitar Nedir ? Kısaca Anlatım | Akustik, Bass ve Elektro

    Gitar nedir sorusuna bir çok müzik meraklısı cevap aramaktadır. Ne olduğu ve nasıl kullanıldığına dair merak edilen bir çok bilgiyi bu yazımızda paylaşmaya çalışacağız.

    Günümüzden oldukça yaygın olarak yer alan bu muhteşem ürünler müzik denilince akla gelen ilk çalgı aletlerinden biridir. Tüm müzik gruplarında neredeyse bir çeşidi bulunan gitar nedir kısaca, bir elimizde gövde kısmındaki tellere dokunarak diğer elimizle ise sap kısmındaki almak istediğimiz sese karşılık yerlere baskı uygulayarak pena veya ellerimizle çalınabilen farklı biçim ve amaçlar doğrultusunda oldukça geniş bir alana sahip müzik aletidir. Ruhumuzu okşayan eşsiz seslere gebe müzik icralarında bize muhteşem duygular katabilen, her hangi bir çeşidine gönül vermiş veya emek vermiş çalan veya dinleyen herkes için olmazsa olmaz bir müzik aletidir.  Kimi yerde arka ses kimi yerde merkezde bulunan ses kimi yerde sadece solo her ne şekilde olursa olsun gitarlar her geçen gün artarak kullanılmaya devam edecektir. Bu muhteşem müzik aletinin kısımları veya bölümlerine bakalım isterseniz…

     

    Gitar Kısımları Veya Bölümleri Nelerdir?

    Sap; Üzerinde perdelerin bulunduğu bu sayede ise nota ve akortların basıldığı ince uzun bir alandır. En çok kullanılan alanlardan biri olan sap veya klavye bir ucunda burgular diğer ucunda ise gövde ile birleşmektedir. Gitarlara gönül verip yeni başlayanlar için ise kullanılması oldukça güç olan bu kısım zaman içerisinde parmaklarınız için gözü kapalı dans edebileceği bir pist haline dönüşecektir.

     

    Perde; Klavye yada diğer adıyla sap üzerinde yer alan birçok yerde fred olarak da adı geçen üzerinden geçen tellere göre dik bir açıda konumlandırılmış sapımızın çapının ölçüsüne oranla uzunluğu bulunan ilk bakışta pek bir anlam ifade etmeyen ince çizgilerdir. Gitarın çeşitine göre genel olarak ortalama 21 ve 24 adet perde bulunulabilir. İki perde arasındaki tam orta noktaya yeterli bir güç ile baskı uygulandığında almak istenilen en doğru sese ulaşırsınız. Gövdeye doğru gidildikçe sesler daha da incelmektedir. Çok önemli kısımlardan biri olan perdeler zaman içerisinde gitar çalan kişiler için yön bulma aracı haline dönüşecektir.

     

    Burgular; Gitar sapımızın en uç noktasında yer alan bölümdür. İki parmağımızla sıkıştırarak farlı yönlere çevrilebilen tellerin bir ucunun bağlandığı müzik aletimizi akort etmemize olanak tanıyan bölümdür. Yaramaz küçük çocukların kulaklarını bükmekten gelen dilimizde ki bir diğer adı ise kulaklardır.

     

    Köprü; Gövde deliğinden sonraki kısımda gövde üzerinde yer alan tellerin diğer ucunun ufak topuzlarla bağlandığı kısımdır. Gitarı kullanırken genel olarak bileğimizin altında şerit şeklinde yer almaktadır. Bu kısma gitarı kullanırken temas etmeyiz.

     

    Ses Deliği; En yaygın gitarlardan akustik ve klasik gitarlarda bulunan gövde üzerindeki geniş çaptaki köprünün yanında sapa doğru olan kısmında gövdenin üzerindeki deliktir. Amacı ise elektronik ses cihazına bağlanılmadan çalışan gitarlarda tellerin hareketinden çıkan sesi gitarın iç kısmına alarak dışarı veren gitardaki elde ettiğimiz ses için meydana gelen kısımdır. Bazı elektronik cihaza bağlan gitarlarda da bulunabilir bu demek oluyor ki bu gitar elektronik cihaz olmadan da kısıtlı bir ses seviyesinde kullanılabilir. Ses deliği bulunmayan bir elektrogitar amfi olmadan kullanılamaz.

     

    Gövde; Gitarımızın çetine göre farklı biçimlerde tasarlanmış gitarın en geniş kısmıdır. Üzerinde köprü ve ses deliği bulunan sesin tınısını belirleyen bölümdür. 

     

    Teller; Gitardaki sesin ana kaynağıdır. Burgulardan başlayan sap üzerinden gövde deliği ve gövde üzerinden geçerek köprüye sabitlenen gitarın türüne göre sayısı değişen kalın veya ince ürünlerdir. Bakımı önemlidir gitarda en sık değişen parçalardır. Yeni başlayan kişilerin gitarını burgular yardımıyla akort ederken kopardığı çoğu zaman can yakan parçalardır.

     

     

    Gitar Nasıl Akort Edilir?

    Gitarımızın sapının uç kısmında bulunan kulaklar diğer bir adıyla burgular yardımıyla doğru ve düzgün sesleri elde etmek için her müzik aletinde farklı bir şekilde ayarlanan sistemdir. Kendi kulağımızla veyahut bir elektronik cihaz (tuner) yardımıyla bu ayar yapılabilmektedir. Her müzik aletinde farklı olduğu için oldukça kapsamlı bir konudur. Günümüz teknolojisi yardımıyla akıllı telefon ve benzeri cihazlardaki uygulamalar sayesinde de kolayca akort edilebilmektedir. Fakat hiçbir yardımcı elektronik cihazımız yoksa en üstteki en kalın telin doğru seste olduğu varsayılarak diğer telleri de bu en kalın tele göre sırayla ayarlayabilirsiniz. Dolayısıyla seslerin aşağı doğru inildikçe incelmesi gerekmektedir. Yalnız en doğru olanı tecrübeli bir kulağınız yok ise eğer elektronik cihaz ve benzeri bir yerden yardım almaktır.  

     

    Gitar Çeşitleri Nelerdir?

    Aşağıdaki 5 ana gruptan bahsetmiş olduğum gitarların kendi arasında daha birçok yan grupları yer almaktadır…

     

     

    Klasik Gitar Nedir?

    İspanyol asıllı Antonio Torres tarafından 1984 yılında tasarlanmış dünya üzerindeki en çok kullanılan gitar çeşitlerinden biridir. Genel olarak 6 adet tele, ahşap gövde ve sap’a sahiptir. Gitar çalmaya başlayan hemen hemen herkesin ilk göz ağrısı olan bu ürünler oldukça kullanışlıdır. Gitarın ilk hali de diyebileceğimiz bu muhteşem ürünler oldukça hafiftir ve ayrıca telleri plastik olarak bildiğimiz sert naylondan üretilmiştir. Klasik gitarlar diğer gitarlara oranla daha seri üretilmektedir gerek yapı malzemelerinden dolayı gerekse de tasarımından dolayı bu sayede fiyat olarak daha uygundur. Ulaşılması daha kolay olan bu müzik aleti grubu birçok kişinin temelini oluşturmaktadır. Klasik gitar kategorisinde çok satan modellerden bahsedecek olur isek; yamaha c30yamaha c40toledo lc-3900 ve lastvoice lg-4000 el yapımı gitar modellerini söyleyebiliriz. 

     

     

    Akustik Gitar Nedir?

    Genel olarak klasik gitar ile karıştırılan bu çeşidin telleri çelikten oluşmaktadır. Dahası dar bir sapa sahiptir bunun yanı sıra gövdesi de klasik gitara göre daha basık ve iridir. Bu sayede klasik gitar’a göre ağırlığı daha fazladır. 19. yüzyılda geliştirilen 20. Yüzyılda ise gelişimini tamamlayan çelik tellerin en önemli yapı taşını oluşturduğu bu müzik aletleri her geçen gün daha çok yaygınlaşmaktadır. Çok yönlü kullanım olanağı sağlayan bu müzik aletleri fiyat bakımından klasik gitarlara göre daha maliyetlidir. Gerek telleri gerekse herhangi bir parçası fiyat bakımından cebinize biraz daha masraflı olacak bu ürünlere harcadığınız her kuruşu hak edecektir. Amfi ve benzeri cihaz aracılığıyla yüksek seviyelerde ses imkânı sunabilen bu müzik aletleri konserler, etkinlikler ve benzeri birçok alanda oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

     

     

    Elektro Gitar Nedir? 

    Birçok gencin hayallerini süsleyen oldukça efektif bir gitar çeşididir. Gövdesinde delik bulunmayan bu müzik aletleri bir amfi (yükselteç) yardımıyla kullanılmaktadır. Çünkü ses yalnız başına oldukça düşük seviyede üretilmektedir. Elektro gitarlardaki üretilen sesi amfi ve benzeri cihaz yardımıyla dijital seslere dönüştürerek tekrardan istediğimiz ses seviyesinde yayınlayarak kullanırız.. Oldukça geniş kapsamlı ele alınabilecek bu muhteşem müzik aleti George Beauchamp tarafından ilk tasarlandığında 1931 yıllarında kızartma tavası olarak adlandırılmıştır. Sonrasında ise 1936 yılında Rickenbacker Electro firmasından George Beauchamp tarafından elektrogitar olarak patenti alınmıştır. Fakat bu muhteşem gitarın ilk temelleri 1924 yıllarında ses mühendisi Lloyd Loar tarafından gitar manyetiği ile ilgili çalışmalar aracılığıyla atılmıştır. Maliyet bakımından oldukça kapsamlı değerlendirilmesi gereken bu muhteşem ürün çok geniş bir fiyat aralığına sahiptir. 

     

    Bas Gitar Nedir?

    Sesi oldukça kalın ve portesinde fa anahtarına yer verilen oldukça çeşitli bir müzik aletidir. Çalışma şekli elektrogitar ile hemen hemen aynıdır… 5 telli, 6 telli, 12 telli ve hatta perdesiz veya kafasız modelleri dahi bulunmaktadır. 1930 yıllarda Paul Tutmarc adlı mucit ve müzisyen tarafından ilk olarak yatay olarak kullanılan elektrikli ve perdeli basgitar üretilmiştir. Çoğunlukla dört ve altı adet telli tasarımları yaygın bir şekilde kullanılan sahnelerdeki kalın ve ritim seslerinin babasıdır. Çağımızın her geçen gün daha çok kullanılan bu değerli müzik aletine olan ilgisi her geçen gün artmaktadır. İlk bakışta oldukça zor gelen bu cihaz aslında oldukça sade bir yapıya sahiptir.  Elektrikli ve akustik olarak iki sınıfa ayrılan bu cihazda, elektrikli olanlarında bir yükselteç (amfi v.b.) yardımıyla ses duyulabilir bir seviyede tekrardan iletilmektedir. Akustik olanlarında ise sesin yükseltece taşınması için piezo olarak bilinen kuvars kristalli piezoelektrik ses alıcıları yer almaktadır. Bas gitarlar elektro gitarlara kıyasla sesleri daha iyi verebilen özel yükselteçlere ihtiyaç duymaktadır. Fiyat bakımından oldukça geniş aralığa sahip bu müzik aletini satın aldıktan sonra ise mevcut olan oldukça kalın tellerine özenli ve düzenli olarak bakım yapılmalıdır.

     

    Lap Steel Gitar; Hawaii topraklarında 1920 yıllarında ortaya çıkmış gitar türüdür. Slide tekniği ile kucağa yatırılarak çalınan penasız olarak metal bir yüzük ile ses üretilen çalışma şekli ise genel olarak elektrogitar’a benzeyen müzik aletidir. Blues ve country tarzı müzikler de oldukça sık rastlayabileceğiniz bu müzik aletinde 9, 7 ve 6 telli çeşitleri mevcuttur. 

     

     

    Gitarlar hakkındaki kapsamlı ve geniş araştırmalarımı sizleri sıkmadan ve yormadan satırlara dökmeye çalıştım umarım ihtiyacınız olan bilgiye bu yazı aracılığıyla ulaşabilirsiniz.  Ben Uğur Can sıradaki makalemde görüşmek üzere kendinize iyi bakın…

    En Çok Satılan Gitar Modellerimiz

    16.11.2024
    Yonkasoft E-Ticaret Sistemleri
    Anasayfa
    Anasayfa
    Favorilerim
    Favorilerim
    Sepetim
    Sepetim
    Fırsatlar
    Hesabım
    Hesabım
    Sepet (

    0

    )
    Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
    Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.
    Alışveriş Yap