Keman Reçinesi
Keman Reçinesi yazımızda, siz değerli okurlarımıza keman reçinesi hakkında bilmenizin gerekli olduğunu düşündüğümüz ve merak ettiğiniz bütün bilgileri aktaracağız.
Keyifli okumalar.
Keman Reçinesi Nedir?
Arşeye sürülen, arşe üzerindeki kıllara zamksı bir yapı kazandırarak tellerden daha kaliteli ve daha canlı ses almamızı sağlayan maddedir. Yay kılları tel boyunca hareket ederken natürel formlarında olduklarından dolayı ses alamayacağınız kadar pürüzsüz bir yapıya sahip olduğu için reçineleme işlemi görmeden kullanılamaz. Kısacası, reçine işleminin asıl amacı yay kıllarını, telleri bir bütün halinde tutarak tel boyunca kayarken sürtünme işleviyle birlikte oluşacak dirilik ile telin titreşmesini sağlamaktır.
Reçine Kullanımı Ne Kadar Olmalıdır?
Çoğu keman kullanıcısı bu konu hakkında farklı fikirlere sahiptir, fakat genel olarak her icradan evvel arşeye birkaç tur reçine sürülmelidir. Keman icra etmeye yeni başlayan kullanıcıların çok fazla reçine işlemi uygulamak yerine bu işlemi kararında yapmaları çoğu bilir kişi tarafından kabul edilebilir bir görüştür. Bunu bir alışkanlık haline getirmek ise hem tellerin hem de arşenin ömrünü uzatmaya öte yandan icra edilen eserlerin daha canlı daha kaliteli bir hale gelmesine olanak sağlar.
Yeterince Reçine Kullanımı Olmaması Durumunda Yaşanabilecek Şeyler
Arşeye yeterince reçine uygulanmadıysa, icra yapılırken ip üzerinde kayacak ve hayli yumuşak bir ton üretecektir. Tellere uygulanmış olan basınç dengeli olsa bile, ses bir anda yumuşayacak ve reçine işlevini kaybetmiş olacaktır. Bu durum fark edildikten sonra, arşeyi fazlasıyla reçine işlemine maruz bırakmak gerekmektedir. Bunun için ise reçineyi iplere temas ettirirken dengeli bir oranda baskı uygulamak şarttır. Arşe üzerinde bir bölgenin diğer bölgelere nazaran reçineye daha fazla ihtiyaç gerektirdiğini fark edilirse o bölgeye daha fazla miktarda reçineleme işlemi uygulanabilir.
Aşırı Reçine Uygulamak Halinde Karşılaşılabilecek Şeyler
Arşe üzerinde olması gerekenden daha fazla reçine var ise karşılaşılabilecek şeyler; Arşe teller üzerinde kaydırılırken, arşe üzerinden gelecek reçine tozları keman üzerinde belirecek ve bu durum gözle görülebilecektir. Teller ve keman, düzenli olarak temizlenmediği takdirde enstrüman boyası ve cilasına zarar verecek, görsel olarak estetiği bozacaktır. Arşe üzerinde gerektiğinden fazla reçine olduğu düşünülüyorsa, bu durumun düzeltilmesi hayli kolay olup yapılması gerekilen şeyler şu şekildedir; Keman birkaç gün (tercihen 1 hafta) reçine kullanımı olmadan çalınmalıdır. Arşe teller üzerinde hareket ettiği süre zarfı boyunca normal olarak arşe üzerinde tükenecektir. Reçine birikimi fark edildiği müddetçe keman temiz ve kuru bir bez ile temizlenmelidir.
Reçine Bakımı ve Korunumu Nasıl Olmalıdır?
Reçine daimi olarak oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Çoğu icracı, reçineye kolayca ulaşabilmek ve gerektiğinde arşeye müdahalede bulunabilmek için keman çantasının bir bölmesinde taşır. Reçine yapısı gereği çatlamaya çok müsait olduğu için arşeye uygulanan tedavi esnasında oldukça dikkat gerekmektedir. Reçinenin olası bir çatlama durumunda kolayca dağılabileceğini ve artık herhangi bir işe yaramayacağının da bilinmesi gerekmektedir. Yine yapısı gereği olarak reçineler, aşırı sıcak ortamlarda eriyebilme potansiyeline de sahiptir.
Reçine Türleri
Reçineler çeşitli tonlar ve renklere sahiptir. Teknik ve tipik olarak iki grupta incelenen reçineler; Koyu Reçine ve Açık Reçine olarak iki grupta incelenir.
Koyu Reçine: Açık reçineye nazaran daha yumuşak ve yapışık bir formda olan koyu reçine genel olarak viyolonsel ve kontrbas gibi daha bas enstrümanlar için tercih edilmektedir.
Açık Reçine: Koyu reçineye nazaran daha sert ve yapışıklık seviyesi daha düşük olmakla beraber genel olarak keman ve viyola gibi daha yüksek enstrümanlar için tercih edilmektedir.
Son olarak, Keman Reçinesi yazımızda siz değerli okurlarımıza tecrübelerimize dayanarak bilgi aktarımı yapmaya çalıştık. Umarız bu bilgiler aklınızdaki soru işaretlerini gidermiştir.