Shotgun Boom Mikrofon

Boom mikrofon, geniş alanda ortam seslerini algılayabilen genelde condenser kapsül geliştirilen mikrofon türüdür. Bom mikrofon diye deGeçmişten günümüze dek daha kaliteli ve verimli sesler alabilmek için çeşitli ortamlarda tamamen ihtiyaçlardan dolayı doğaçlama olarak orta çıkmış bir mikrofon modelidir. Ülkemizde zürafa olarak da adlandırılan bu cihazlar sabit veya uzayıp kısalabilen bir çubuğun ucuna takılı halde kullanılabilen kapsülünün etrafındaki ürünler sayesinde odak noktadaki sesi en verimli ve en net haliyle uzaktan bir insan veya cihaz yardımıyla almamıza yarayan bir cihazdır. Asıl üretim amacı Beggars Of Like isimli 1928 yılında çekilmekte olan bir filmin setinde geniş bir sahne çekimi esnasında mikrofonun görünmemesini sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır. Sette ilk olarak mikrofonu bir çiçek saksınının içersinde konumlandırmaya karar veren ekip sonrada mikrofonu bir süpürge sapına bağlayarak kadraja girmeyecek bir açıdan aktörlerin sesini almak amacıyla uzatmasıyla ortaya çıkmıştır. Sonradan birkaç yerde de kadrajdan uzak tutularak benzeri yöntemlerle farkında olmadan kullanılan boom mikrofonu Fox film corporaion’da ses müdendisi olan Edmund H Hansen tarafından hemen hemen aynı amaçlar için kullanılacak benzer bir cihaz için patent başvurusunda bulunmuştur. Hayatımıza televizyonunda girmesiyle ve televizyona olan ilginin her geçen gün daha fazla artmasıyla oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan boom mikrofonların bir kullanıcı mesleği bile ortaya çıkmıştır. Bom mikrofon operatörlerinin de birçok sistemde yer almasıyla bu muhteşem ürünler daha da iyi gelişmiş günümüzde ise birçok çeşit ve farklı detaylarda bulunabilmektedir. Alt başlıktan bu ürünün çeşitleri hakkındaki kısa bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Boom Mikrofon Nedir?

Boom mikrofon (shotgun) iç ve dış çekim alanlarında mikrofon ve operatörün çekim alanı içerisinde yer almadan mikrofonun oyuncular veya konuşmacılara yakın mesafede çalışmasını sağlar ve özel bir kol tarafından idare edilir. Yöneltilen sesi güçlü ve net bir şekilde alır. Çevrede ki seslere karşı daha az duyarlı ve herhangi bir titreşim, rüzgar gibi etkenlerin mikrofona ulaşmasını engelleyen özel bir yalıtıma sahiptir.

 

Shotgun Mikrofon 

Mikrofonlar kategorisi içerisinde yer alan Shotgun mikrofonlar genellikle geniş bir alan ve geniş bir kitleye hitap ederken kullanılır. Örneğin koro ekibi ya da film ekibi için kullanılan bu mikrofon geniş kitlenin sesini algılayıp işlemektedir. İngilizceden gelen shotgun isminin Türkçe anlamı çok değişiktir. Yapı itibari ile av tüfeğine benzetilmesi nedeni ile silah mikrofon gibi bir anlam çıkmaktadır.  Ama bizler Türkçe anlamını geniş alan mikrofonu ya da koro mikrofonu olarak tanımlıyoruz. Bu mikrofon özelliği bakımından geniş ve büyük alanlarda birçok kişinin bulunması halinde seslerin net bir şekilde algılanmasını sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Daha birçok özelliği bulunan shotgun mikrofonları incelemek ve hakkında detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Çünkü merak ettiklerinize cevap bulabileceğiniz ve aynı zaman da boom mikrofon modeli hakkında da detaylı ve faydalı bilgiler içeren bir makale ile karşınızdayım. 

 

Shotgun Mikrofon Hakkında Detaylı Bilgiler

İlk olarak Shotgun mikrofonun yapısından bahsedecek olur isek, çubuk şeklinde ya da tüfek namlusu şeklinde bir yapıya sahip olan bu mikrofon, uzun ve ince bir boyuta sahiptir.  Ama model ve markasına göre değişmekte olan boyutları da vardır. Ayrıca hem condenser hem de dinamik mikrofon şeklinde iki tür üretimi de bulunmaktadır. Ama özellikle condenser yapıya sahip mikrofonlar kategorisine ait olduğu düşünülen shotgun mikrofonlar özellikleri bakımından geniş ve uzak alanlarda ki sesleri bile algılama noktasında oldukça başarılıdırlar. Bu mikrofonu almaya karar verdiğiniz anda sizlere sunduğu seçeneklerinde ne kadar fazla ve iyi olduğunu görmeye başlayacaksınız. Örneğin, ilk olarak shotgun mikrofonlar kablosuz ya da kablolu shotgun mikrofon olarak iki seçenek ile karşımıza çıkmaktadır. Hangisini seçmek isterseniz size kalmış bir tercih ve bundan iyi seçenekler var mı?  Eğer kablolu mikrofonu seçerseniz, shotgun mikrofonu mikrofonun alt kısmında ki XLR girişi bulunan kabloya bağlamalısınız.  Ayrıca kablolu mikrofon modelleri arasında kablosu mikrofon üzerine takılı bir şekilde satılan modeller de mevcuttur. Kablolu mikrofonu aldığınız takdirde mikrofonun kablosu sayesinde bilgisayara, miksere anfiye ya da başka elektronik cihazlara kablo ile bağlanarak ses iletimi sağlanır.  Kablosuz shotgun mikrofon çeşitlerinde ise, mikrofonun içerisinde veya mikrofona bağlı olan minik bir parça verici bulunur.  Mikrofon içinde ki verici sayesinde mikrofondan gelmekte olan ses sinyalleri kablosuz bağlantı ile mikrofondan alıcıya ses olarak iletilmektedir. Alıcıya iletilen ses ise, ses işlemcilerine bağlanarak iletim işlemi gerçekleşmiş olur. 

 

Shotgun Mikrofon Fiyatı

Shotgun mikrofon kategorisi içerisinde bulunan birçok mikrofon modeli piyasa da çeşitli fiyatlara satılmaktadır. Bütçenize göre pahalı ya da uygun bulabileceğiniz farklı fiyatlarda shotgun mikrofon çeşitleri bulunur. Bunun nedeni ise, satıcılar arasında ki rekabet, mikrofon kalitesi, yapım malzemesi, mikrofon özellikleri, mikrofon markası, ses kalitesi, mikrofon üretici firması gibi nedenlerden dolayı farklı fiyatlarla satışa sunulan modellerin olmasıdır. Aynı zamanda benzer özelliklerde ya da aynı kalitelerde iki değişik markanın shotgun mikrofonu çok ayrı fiyatlarla karşınıza çıkması da oldukça yüksek ihtimaldir. Bunun nedeni ise iki farklı marka tarafından satılıyor olmasıdır. Markaların ürünler üzerinde ki etkisi fiyatlarını da etkilemektedir. Ya da tam tersi aynı model ve aynı marka shotgun mikrofonu iki farklı satıcıdan iki farklı fiyata da bulabilirsiniz. Bunun sebebi ise piyasa da bulunan satıcılar arasında ki rekabettir. Sizler de bütçenize uygun ve aynı zamanda her anlamda kaliteli mikrofon satın almak istiyorsanız www.yonkamüzikmarket.com adresimize bir göz atın. Aynı zaman da uzman destek ekibimizden yardım alarak istediğiniz ürünü avantajlı fiyatlara satın alabilirsiniz. 

 

Boom mikrofon ya da bom mikrofon diye adlandırdığımız bu cihaz, yaygın olarak tiyatro sahneleri, film çekimleri gibi geniş alanlarda oyuncuların net bir şekilde seslerini algılamaya yarayan bir mikrofon çeşididir. Tüm bunların yanında bir de koro sahnelerinde kullanılan boom mikrofonlar oldukça kullanışlı ve çeşitli özellikleri bulunan bir cihazdır. Sahne de kullanılan boom mikrofonların, enstrümanların sesini yukarıdan daha hoş algılayacağı için yukarıdan aşağıya doğru sarkıtılan modelleri de bulunmaktadır. Genel olarak condenser kapsüllerden üretilirler. Ve kapsüller tam açık modeldir. Sesleri en uzak noktadan bile algılayabilmeleri için oldukça hassas yapıda üretilmişlerdir. Aynı zamanda shotgun mikrofon olarak da adlandırılan bu cihaz uzun ve ince yapıdadır. Dışarıda kullanırken rüzgar seslerini algılamaması için kalın yapıda mikrofon süngeri ile kaplanmıştır. Bu sayede sünger,  rüzgar seslerinden ve tozlardan mikrofonu korumuş olur. Kullanmak istediğiniz alana göre uzun ya da kısa bir sopanın uç kısmına bağlayarak kullanabilirsiniz. Yani kısacası boom mikrofonu kullanım şekli sahne planlamasına bağlıdır. Oyuncuların konumuna göre ve alanın geniş ya da dar olmasına göre boom mikrofon konumlandırılır. Eğer sahne küçük ise ve oyuncuların hareket kısıtlılığı varsa olta boom mikrofon kullanılmaktadır. Olta boom demişken sizlere boom mikrofon çeşitlerinden bahsetmek istiyorum. 3 çeşit boom mikrofon vardır. Bunlar;

1.    Olta Boom : Elinizde tutarak yönlendirebileceğiniz bir sopanın ya da çubuğun uç kısmına bağlıdır. Genel olarak dış çekimlerde tercih edilir.
2.    Zürafa Boom ( Giraffe Boom ) : Üç tane ayak üzerine oturtulan boom mikrofonlar stüdyo da hareket ettirilse bile üçayak sabit şekilde iken boom kolu uzatılamaz ya da kısaltılamaz. 
3.    Boom Arabası : Gelişmiş imkanlar sağlayan boom arabaları hareket alanınızı da geniş tutmaktadır. Aynı zamanda oldukça pahalı bir araçtır. Genellikle stüdyo ortamında çok sık kullanılır. 5 metreye kadar uzatılabilen kolu boom aracına oturan yetkili kişi kullanır. Ancak bilinmelidir ki boom aracını kullanabilmek için çok geniş bir ortama ihtiyaç vardır. Bu sayede geniş hareket alanında bile mikrofonla izleme imkanı sağlanır. 

 

Boom Mikrofon Özellikleri

Boom mikrofon modelleri diğer mikrofon çeşitlerine göre daha kaliteli ve iyi bir ses algılayabilme özelliğine sahiptir. Boom mikrofonlar sopası ile bütün bir halde kullanılan ve satılan cihazlardandır. Kablolu boom mikrofon çeşitleri ortam içinde ki sesleri net ve orantılı bir şekilde algılaması için özel olarak üretilen bir başlık ile satılmaktadır. Bahsettiğimiz bu başlık, diğer vokal mikrofonlarına göre çok farklı algılama kapasitesine sahip bir mikrofon başlığıdır. Aynı zaman da bu başlığın kameralarla uyumlu çalışmasının yanı sıra telefon ve benzeri elektronik cihazlarla da çalışabilen modelleri üretilmektedir. Şunu da belirtmeliyim ki boom mikrofon kadar mikrofon sopası da çok önemlidir. Sadece bir sopa deyip geçmemek gerekir. Çünkü boom mikrofon sopasının hafif ve boyutunun ayarlanabilir olması gerekir. Buna bağlı olarak da kullanan kişiye konforu hissettirmesi oldukça önemli bir ayrıntıdır. Öbür türlü boom mikrofon sopasını kullanan kişi oldukça yorulacak ve rahatsız hissedecektir. 

 

Boom mikrofon tamamen doğaçlama olarak ortaya çıkmıştır. 1928 yıllarında çekilen bir filmin setinde oldukça geniş bir sahnenin çekimi sırasında mikrofonun gizlenmesi amacıyla sette mikrofonu bir saksı içerisine yerleştirmeye karar vermişler ve mikrofonu da bir sopa ucuna sabitleyip kamera açısına girmeyecek şekilde sahne içerisinde aktörlerin sesini kolaylıkla alabilmesi amacıyla ilk olarak bu şekilde ortaya çıkmıştır. Zaman içerisinde daha da geliştirilip insanların televizyona olan ilgilerinin de artmasıyla yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ve bu bir meslek haline dönüşüp boom mikrofon operatörleri setlerde yer almaya başlamıştır.

Boom mikrofon, birden fazla profesyonel ses ekipmanlarından oluşur. Bu ekipmanlar şunlardır;

 

Shotgun mikrofon: Silindire benzeyen ince uzun bir şekli vardır. Yanlarından ve arkasından gelen sesleri en azami seviyede tutabilmesi ve önden gelen seslere karşı etkili olabilmesi için yapılmıştır.

 

Boom sopası: Boom mikrofon setinin en önemli parçası boom sopasıdır. Bunun yanı sıra boom pole ya da boom çubuğu gibi isimlerde kullanılabilir.

 

Boom Mikrofon Rüzgarlık: Boom mikrofon ekipmanlarından biri de dış mekan setlerinde rüzgarı engellemek adına üzerine takılan tüylü rüzgarlık parçalarıdır.

 

Boom Mikrofon Çeşitleri

Boom mikrofon günümüzde daha da gelişmiş olup birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitleri sizler için kısaca derledik:

  • Olta Boom Tipi: Elde tutarak istenilen bir noktada sesi daha da iyi alabilmek için kullanılan çeşididir.
  • Zürafa Boom Modeli: üç ayaktan oluşan bir aparat üzerine yerleştirilerek hareket halinde kullanılabilinir. Ama aparatın ayakları sabitken boom çubuğu uzayıp kısalamaz.
  • Boom Arabaları: En pahalı olan çeşidi boom arabasıdır. Daha geniş kapsamlı özellikleri bulunup sürekli hareket etme olanağına sahiptir. Oldukça geniş alanlarda ve yüksek seviyelerde uzayabilen bir kola sahip profesyonel işlerde kullanılan kaliteli bir üründür.

Boom Mikrofon Çeşitleri
İstenilen odak noktasındaki ses üreticisi durumundaki kaynağa ulaşmadan, net ve kaliteli bir şekilde istenilen sesi elde etmeye yarayan televizyonlarda ve sinemalarda vazgeçilmez bir ürün haline gelen boom mikrofonların en yaygın 3 farklı çeşidi bulunmaktadır.

Bunlardan birincisi olta boom tipidir. Genel kullanım amacı ise elde tutularak istenilen odak noktasındaki sesi almak için kullanılmaktadır. 

İkincisi ise zarafa tip boom modeli diğer bir adıyla giraffe boom’da denilmektedir. Üç ayaklı bir aparatın üzerine konumlandırılarak hareket halinde kullanılabilen yalnız ayakları sabitken boom kolu uzayıp kısalamamaktadır. 

Üçüncüsü ve en pahalı biçimi olarak da boom arabaları yer almaktadır.  Oldukça çeşitli özellikleri bulunan daha kapsamlı hareket kabiliyetine sahip geniş alanlarda profesyonel işlerde kullanılmak için tasarlanan oldukça yüksek oranda uzayabilen kola sahip üst seviye bir üründür.
Günümüzde ise birçok alanda farklı çeşitleri tercih edilen odak noktasındaki sesi en iyi şekilde uzaktan almaya yarayan bu boom mikrofonu için üretilmiş özel aparatlar bulunmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak eğer mikrofona takılmak için tasarlanan farklı hava şartlarına ve kullanım alanlarına göre özenle hazırlanmış süngerler, koruyucu kılıflar yada sesin kalitesini arttırmak için kullanıla bilen birçok ürün bulunmaktadır.

Kullanım alanlarına ve amaçlarına göre çeşitlenebilen bu muhteşem cihazları kimi zaman bir stüdyoda kimi zaman bir çekimde kimi zaman bir profesyonel film setinde oldukça sık bir şekilde rastlayabilirsiniz. Fiyat aralıkları oldukça geniş olan bu cihazları özellikle profesyonel setlerde kullanılan modellerinde kadraja girmeden farklı konumlardan çekim esnasında istenilen yerdeki aktörden çıkan sesi en iyi şekilde almakla görevlendirilen bu ürünleri kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ise o anki sahneye gelen ışığı kesmemesine özen gösterilmelidir. Bu ve benzeri tüm aksiliklere olanak tanımamak için sadece bu ürünün konumlandırılmasıyla görevli kişiler kullanılmaktadır.

Son olarak çeşitlerinden ve kullanım amacından bahsettiğim bu ürünü güvenilir ve kaliteli bir firmadan ihtiyaçlarınıza göre uygun bir çeşidini tedarik etmenizi tavsiye ederim.
 
 

Merak Edilen Soru Ve Cevaplar 

1.    Shotgun Mikrofon Nerelerde Kullanılır ?

Shotgun mikrofonlar genellikle geniş bir alanda yani, korolar, tiyatrolar, film çekim alanları ya da stüdyo ortamı gibi çeşitli alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çünkü geniş alanlarda birden fazla kişilerin bulunması halinde sesler mikrofona zor ulaşabilir ve uzakta ki kişinin sesi algılanmayabilir. Ama shotgun mikrofon kullanımı sayesinde uzakta ya da yakında bulunan her kişinin sesi net bir şekilde mikrofon tarafından algılanmakta ve bu yüzden geniş alanlarda kullanımı tercih edilmektedir. 

2.    Shotgun Mikrofon Nasıl Kullanılır ?

Tercihinize ya da ihtiyacınıza göre elinizde tutarak, boom aracını kullanarak, mikrofon standına yerleştirerek ya da boom kolundan yardım alarak kullanabilirsiniz. Ayrıca kamera mikrofonu olarak da shotgun mikrofonunu kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

3.    Boom Mikrofonu Almadan Önce Dikkat Etmem Gerekenler Nelerdir ?

Öncelikle boom mikrofon satın almadan önce dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır. Ve bu noktalara dikkat çekmek gerekirse; boom mikrofon için kullanılan sopanın kalitesi, boom mikrofon standının ayarlanabilir ve konforlu olması, sağlam yapıda olmaları, aynı zamanda hem dayanıklı hem de hafif olmaları gibi önemli noktalar vardır. Bir diğer husus ise mikrofon süngeridir. Süngerler boyut ve yapı itibari ile kullanışlı olmalıdır. Sünger seçimi yaparken kaliteli bir seçim yapmak sizler için avantaj sağlar. En önemli noktaya gelecek olur isek mikrofon kalitesi! Hiç şüphesiz kaliteli bir mikrofon seçimi yapmadığınız sürece diğerlerinin bir önemi de kalmaz. Mikrofonun desibel ayarı, frekans aralığı, kapsül ve kutup yapısı, parazit engelleyici özelliği gibi birçok hususi noktaları vardır. Bu gibi önemli noktalara özen gösterince doğru oranda mikrofonun profesyonelliği de artmaktadır. 

4.    Boom Mikrofon Fiyatı Nedir ?

Boom mikrofonların kalitesine, markasına, modeline, malzeme yapısına ve özelliklerine göre değişen fiyat aralıkları mevcuttur. Kaliteli ve profesyonel olmasını isterseniz fiyatı da bir o kadar artmaktadır. Ancak sizlerin bütçesine uygun ve avantajlı ödeme seçeneklerimiz ile her zaman müşterilerimizin yanındayız. Web sitemizden fiyatlarına ulaşarak bilgi alabilirsiniz. 

5.    Web Siteniz Üzerinden Satın Almak İstediğim Mikrofon Modelleri İçin Ödeme Yöntemleri Ve Kargo Süresi Nedir ?

 

Web sitemiz üzerinden 3d güvenlikli kredi kartı seçeneği ile taksit imkanlarından yararlanarak ya da mevcut tutarı sizlere belirteceğimiz banka hesabımıza Havale veya EFT yoluyla göndererek ödeme işlemlerinizi güvenle ve rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ödemesi yapılan ürün 1 iş günü içerisinde özenle paketlenerek kargoya verilir ve devamında gelen 2 iş günü içerisinde elinize ulaşır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yonka Elektronik A.Ş. olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.