⁠   ⁠

Müzik Aletleri İsimleri | Top 10 Müzik Enstrümanı Listesi

muzik-aletleri-isimleri
Müzik aletleri isimleri, adını tarihinde ve icra biçiminden almaktadır. Günümüzde en büyük hobi haline gelen enstrüman çalma isteği, her geçen gün hızla artmaktadır. Müzik aletleri öğrenmenin ve icra etmenin insanları bir çok kötü alışkanlıklardan koruduğunu duymuşmuydunuz ? Duymadıysanız da şimdi öğrendiniz! Evet yanlış duymadınız. Bir müzik enstrümanı icra eden bir kişi bir çok olumsuz davranışdan da otomatik olarak kurtulmuş oluyor. Hani derler ya eline saz alan bir kimseden size kötülük gelmez diye. Gerçekten de çok doğru bir söz. 

Müzik aletlerinin bir diğer adıda müzik enstrümanıdır. Bu iki kelime aslında tamamen aynı anlama gelmektedir. Günümüzde özel okullar başta olmak üzere bir çok eğitim kurumunda müzik dersi bulunmaktadır. VE müzik öğretmenleri artık çok daha fazla etkin çalışmaktadır. Eskiden bu kadar etkin müzik dersleri işlenmezdi. Hani bilirsiniz, flüt alırdık onu icra etmeye çalışırdık müzik enstrümanı adına tek bildiğimiz şey belkide flüttü :) Ama şimdi öyle değil! Kıymetli müzik öğretmenlerimiz, gitar, bağlama, keman, piyano gibi icrası çok daha zor fakat verdiği haz da bir okadar falza olan kıymetli müzik enstrümanlarını öğretmekteler. Düşünsenizze çocuğunuz mezun oluyor ve bir enstrüman icra edebilecek seviyede. Bu mükemmel bir şey!

 

İnsanların geçmişten günümüze kadar birçok temel ihtiyacı olmuştur. Bu temel ihtiyaçlar yeme, içme, barınma vb. ihtiyaçlardır. Peki, insanın vücut olarak temel ihtiyacı olur da ruhani olarak olmaz mı? Olur elbette, bu ihtiyaç da müziktir. İnsanın ruhen en büyük gıdası müziktir. İçerisinde bulunduğumuz duygulara ve durumlara göre şekillendirebildiğimiz bu tınılar ve ezgiler milattan öncesine kadar tarihen gidebilmektedir. Türk devletlerinde de her daim müzik aletleri ile çalgılar çalınmıştır. Ayinler olsun, zikirler olsun, eğlenceler olsun yani kısacası insanoğlunun duygularını yansıtabileceği hemen hemen neresi varsa orada müzik aletlerini görmek mümkündür.

Müzik aletlerinin birçoğu müzik ve ritim kulağı ile öğrenilebilse de bazıları uzun uğraşlar sonucunda öğrenilmesi gereken çalgı aletleridir. Bizler de sizler için en zor öğrenilenlerden ve en kolay öğrenilenlerden bir derleme hazırladık. Bu derlemenin içerisinde zor olsa dahi öğrenilmesi oldukça revaçta olan ürünlerden, elinize alır almaz çalmaya başlayabileceğiniz müzik aletlerine kadar her telden çaldık. Yazımızda bu çalgı aletlerinden kısaca bahsedecek ve haklarında bilgi vermeye çalışarak enstrüman çalmayı öğrenmek isteyen kullanıcılar için gerekli olacak ışığı vermeye çalışarak sizlere yol gösterici olacağız.

Ha bu arada unutmadan, sayacağımız çoğu enstrüman artık Yonka Müzik Market farkıyla stoklarımızda ve satışa sunulmaktadır.  Sizler için öğrenilirken en çok tercih edilen müzik enstrümanlarından bir Top 10 listesi hazırladık. Bunları sizler için kısa ve öz olarak açıklayacak ve haklarında bilgi vermeye çalışacağız. O halde haydi başlayalım!

1 Numara: Gitar

 
Gitar, çağımızın en çok tercih edilen müzik aletidir. Ulaşılabilmesi, çalım teknikleri ve genel olarak yaygın olması sebebi ile hobi arayıcıları gitar enstrümanını her zaman ön planda tutmaktadır. Müzik dersleri ve çalgı çengi denildiği zaman hem kolayca kavranılması ve kolayca öğrenilmesi ile birlikte en çok tercih edilen çalgı aletlerinden birisi olan gitarı inceliyoruz. Kıvrımlı bir gövdesi ve üzerinden kablolarının geçtiği ve sonu akor bölgesiyle biten bir karosere sahip olan gitarlar kolaylıkla üstüne kolunuzu koyabileceğiniz bir boğum ile gövde tarafını oluşturmaktadır. Üstünde 6 adet tel olan bu müzik aletinin üzerindeki tellerin işlevlerine gelecek olursak eğer sırasıyla; mi, la, re, sol, si ve mi notalarıdır. Akor ayarı yaparken de bu notalara göre yapmanız gerekir. Hemen her müzik evinde gitar dersleri verilmektedir. Öğrenilmesi en kolay gitar akorları E minör, A minör, G, D ve C akorlarıdır.

Tüm Gitar Modellerini İncelemek ve Gitar Siparişi Vermek İçin Tıklayınız

 

2 Numara: Piyano

 
Piyano, köklü bir tarihe sahip olan, tuşlu müzik enstrümanlarındandır. Tuşlu çalgılar içerisinde en çok ön plana çıkan model olarak bilinen bu cihazlar 18.yy’ın başlarından itibaren üretilmeye başlanmış ve günümüze kadar yapısını bozmadan gelebilmeyi başarmıştır. Piyano'da her tuşa konuşlandırılmış yatay pozisyondaki kocaman bir arp gibi düşünebileceğimiz bu çalgı aletinin birçok çeşidi mevcuttur ama biz bu yazımızda klasik piyano üzerinden çıkarımlar yapacağız. Üzerinde hem normal notaları çalabileceğiniz hem de bemol ila diyez notaları da çalabileceğiniz tuşları bulunduran klasik piyanoların bir de 3 tane pedalı vardır. Bildiğiniz üzere piyanolar çekiç sistemi ile çalışan bir çalgı aleti olduğundan ötürü siz tuşlara ne kadar sağlam basarsanız o kadar sağlam ses elde edersiniz. Bu sesleri durdurabilmek ve uzatıp kısaltabilmek de en nihayetinden bahsettiğimiz pedallarla mümkündür. Piyanoları kullanırken bir de piyano taburesi almanızı öneriyoruz çünkü oturma pozisyonu ve parmakların tuşlara yerleşimi çok önemli bir husus olmakla birlikte direkt olarak performansınızı etkileyebilecek bir etken olarak görülebilmektedir.

Tüm Piyano Modellerini İncelemek ya da sipariş vermek için Tıklayınız

 
3 Numara: Saz
 
Halk dilinde saz diye nitelendirilen bağlama, en çok bilinen ve tercih edilen Türk müziği enstrümanlarındandır. Eski Türk devletlerinde kopuzun gelişmiş bir versiyonu olarak düşündüğümüz zaman neredeyse 7-8 asırlık bir geçmişi olan bu çalgı aleti halk ozanları, âşıklar, türkücüler ve benzeri birçok kişi tarafından çokça tercih edilmekte ve gençlerin de çalgı aleti öğrenirken en başta tercih ettikleri aletler arasında gelmektedir. Her birinde 3’er tane tel olmak üzere toplam 3 grup ince telden oluşan yapısı ile uzun ve kısa sap olmak üzere 2 çeşidi vardır. Uzun sap bağlama genellikle solo çalım işlemlerinde kullanılırken kısa sap bağlamalar ise akorlu çalgı işlerini gerçekleştiren kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Perdeli bir çalgı aleti olduğu için de öğrenilmesi ve notaları ayrıt edilmesi çok kolay olduğu için de çokça tercih edilen çalgı aletlerinden birisi olarak geçmektedir.

Tüm bağlama modellerini incelemek ya da sipariş vermek için Tıklayınız

 
4 Numara: Keman
 
Gelelim öğrenilmesi en zor ama vazgeçemediğimiz çalgı aletlerinden birisine, keman… Müzik kulağı fazla olmayan birisi olduğunuzu varsayarsak eğer neredeyse öğrenilmesi 2 seneyi bulan bu çalgı aletini ayrı bir odanız varsa kullanmanızı öneririz çünkü öğrenene kadar cihazdan çıkarttığını değişik sesler sizi ve çevrenizdekileri rahatsız edebilir. Öğrenilmesi çok zor evet çünkü perdesiz bir çalgı aleti ve çıkardığınız seslere göre parmaklarınızla notaların yerlerini ezberlemeniz gerekiyor. Kısa bir sapa sahip olduğundan ötürü ise eğer büyük parmaklarınız varsa ezber işi sizi biraz zorlayabilir ama bu demek değildir ki keman öğrenilmesi gerekmeyen bir çalgı aletidir. Asla öyle değil, aksine akustiğiyle yaylı müzik aletlerinin içerisinde her daim başı çekmiş olan ve hafif yapısı ile daima kullanmaktan zevk alacağınız bir alettir. Sadece birazcık sabırlı olmanız gerekecek öğrenirken. Öğrenen kişiye göre tel sayısı değişebilmektedir, normalde 4 adet teli olan kemanların 1’den 4’e kadar sırasıyla telli modelleri mevcuttur.

Tüm keman modellerini incelemek ya da sipariş vermek için Tıklayınız

5 Numara: Darbuka

 
Genellikle gümüşi renkli gövdeden ve arkası delikli bir yapıya sahip olmasıyla bilinen darbukaların ön yüzleri cam-plastik karışımı bir maddeden üretilmektedir. Arkasındaki koca deliğin sebebi ise bu cam-plastik yüzeye vurduğunuz zaman sesin ekolu bir şekilde dışarıya verilmesidir. Darbukanın sesi parmaklarınızın vuruş şekline ve ellerinizin konumlarına göre değişkenlik gösterebilir hatta birazcık çalmayı ve sihirbazlıklarını öğrendiğiniz zaman darbukanızdan çıkan sesleri kendi isteklerinize göre şekillendirebilirsiniz. Ritim bilgisi gerektiren bir çalgı aleti olup üzerine düşüldüğü zaman kolaylıkla öğrenilebilen bir çalgı aletidir.

6 Numara: Melodika

 
İşte sizi ikilemde bırakabilecek bir çalgı aleti: Melodika. Acaba tuşlu bir çalgı aleti mi yoksa üflemeli bir çalgı aleti mi karar vermekte zorlanabileceğiniz bir müzik aleti olan melodikalar, bir hortum yardımıyla içerlerine sanki flüt çalmaya çalışırmış gibi hava üfledikten sonra bu havanın enerjisiyle üzerindeki piyano tuşlarına basarak kullanılabilen ve genellikle 25 ve ya 32 tuşlu olarak satışta görebileceğimiz çalgı aletlerinden bir tanesidir.

7 Numara: Klarnet

 
Hüzünlü ve eğlenceli şarkıların olmazsa olmazı klarnet enstrümanından bahsedeceğiz. Üflemeli çalgılar içerisinde çokça tercih edilen ve genellikle slow – arabesk tarzı hüzünlü şarkıların yapımlarında kullanılmasıyla bilinen bu çalgı aleti için diyebileceğimiz en belirgin şey “KLARNET SANATÇI SEÇER”. Yani bir nevi her babayiğidin harcı olmayan bu çalgının nefes üfleyeceğiniz yeri o kadar dardır ki nefesinizi çok iyi ayarlayarak kullanmanız gerekir. Bastan tize doğru klarnetin üç farklı şekilde çalım şekli vardır. Tıpkı flütler gibi üzerlerindeki delikler kapatılarak ya da çıkarmak istediğiniz notalara göre parmak kombinasyonlarıyla çalabileceğiniz bu çalgı aletini öğrendikten sonra sizin bir uzvunuzmuş gibi olacak ve yanınızdan ayırmak istemeyeceksiniz.

8 Numara: Cümbüş

 
Genel olarak yapısı banjo ve ud gibi telli çalgılara benzese de her daim kendine has bir tasarımı olan Cümbüşler, 20.yy’ın başında Zeynel Abidin cümbüş tarafından piyasaya sürülerek günümüze kadar ulaşmıştır. Gövde kısmı ile sap kısmı birbirinden ayrılabildiği için yeri geldiği zaman mandolin, gitar gibi birçok enstrümana dönüştürülebilmektedir. Perdeli bir enstrüman olmasıyla birlikte kolaylıkla öğrenilebilen ve çalınabilen cümbüşler özellikle Türk Sanat Musikisinde önemli bir yere sahiptir.

9 Numara: Kanun

 
14.yy’ın başlarında ünlü bilgin Farabi tarafından Fars’ta ortaya çıkarıldığı öne sürülse de pek çok Mısır ve Sümerler kaynağında kanuna benzer çalgı aletlerinin de kullanıldığı bilinmektedir. 64 tane her biri 3’erli gruptan telden oluşan bu çalgı aletinde sesleri kısaltıp uzatabilmek için her telin iki tarafına da konuşlandırılmış demir klipsler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kanun çalınırken iki elin de işaret parmağına yerleştirilmiş demir penalar yardımıyla çalınır. Kanun sesinin akustik olarak dinlendirici olduğu ve eski zamanlarda ruhani hastalıkların tedavisinde kullanıldıkları bilinmektedir. Genel olarak oturup bağdaş kurduktan sonra kucağınıza alarak çalabileceğiniz bir çalgı aletidir.

10 Numara: Bendir

 
Genellikle tasavvuf müziğinde kullanılan, cemlerde, ayinlerde ve zikir edilen yerlerde ritim tutmak amacıyla tasarlanılmış bir vurmalı çalgı aletidir. Üzerindeki deri genellikle ceylan derisinden yapılmakta ve ipler yardımıyla gerilmek suretiyle üzerine vurulduğu zaman tok bir ses çıkaran, 35-40 santimetre çapında bir kasnağın etrafına gerilmiş ceylan derisi ile ortaya çıkan bir enstrümandır. Bir elle tutulup diğer elle vurulan ve bendiri tutan eldeki deriye denk gelen parmaklarla da destek vuruşları yapılan bir enstrüman olup defin amcaoğludur da diyebiliriz.

En Çok Tercih Edilen Müzik Enstürmanları

Etiketler: müzik aletleri
Ekim 08, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yonka Elektronik A.Ş. olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.