Her ikisi enstrüman da yüksek bir ses kapasitesine sahiptir. Güçlerini farklı teknik özelliklerinden alırlar. Akustik gitar, ses kapasitesinin yüksekliğini sahip olduğu çelik tellere borçludur. Tel ve rezonans yapısı, derinlikli ve yüksek tonda sesler üretmeye olanak tanır. Elektro gitar ise üzerinde yer alan manyetikler yardımıyla sesi elektrik sinyallerine dönüştürür. Bu sinyalleri amfi adı verilen yükselticiye ileterek yüksek kapasiteli sesler elde etmeyi sağlar. Bunu yaparken aynı zamanda efektlerin ve tonal zenginliğinden gücünden yararlanır.
Çalması çok keyifli olan bu enstrümandan hangisini tercih edeceğiniz konusunda kafanız karışmış olabilir. Enstrüman seçerken müzikte hangi tonları daha çok sevdiğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Başlangıç enstrümanı olarak elektro ya da akustik gitarı tercih ederken müzik tarzınıza ve hedeflerinize uygun bir karar vermelisiniz. Gerekirse satın almadan önce bir müzik markete giderek gitarları deneyimleyebilirsiniz. Enstrümanı elinize aldığınızda size verdiği hissiyatı göz önünde bulundurmalısınız. Ayırdığınız bütçe ve çalmaktan keyif alacağınız gitar modeli konusunda seçici davranarak kendinize uygun enstrümanı bulabilirsiniz.
Gitar çalmaya başlamak, kaslarınızı çalıştırmak gibidir. Kaslarınızı çalıştırdıkça güçlenirsiniz, daha az acı duymaya başlarsınız. Enstrüman çalmak da böyledir. Enstrüman çalmak konusunda gerçekten istekliyseniz o alanda başarılı olursunuz. Akustik gitar çalma konusunda kararlıysanız, size hitap eden modeli seçerek işe başlayabilirsiniz. Burada sol ya da sağ el kullanımına dikkat etmelisiniz. Solak gitarlarda tel dizilimi sağ elini kullananlara göre tam tersi şekilde dizilmiştir. Bu konuyu da netleştirdikten sonra artık gitarınızı satın alabilirsiniz. Öğrenme aşamasında kolay gitar çalma teknikleri hakkında size adım adım yol gösterecek bir kurs merkezini seçmelisiniz.
Hangi gitar türünü çalmaya başlayacağınızdan ziyade sevdiğiniz enstrümanı nasıl daha iyi çalabileceğinize odaklanmalısınız. Seçtiğiniz enstrümanın çalma tekniğini doğru anladığınızda ona hakimiyetiniz de zamanla artar. Akustik ve klasik gitar öğrenirken hangi teknikleri kullanmalısınız? Akustik gitar çalma teknikleri, klasik gitarla birebir aynıdır. Akorları basarken klasik gitara oranla akustik gitarda biraz daha fazla zorlanabilirsiniz. Zamanla parmak uçlarınız nasır tutacağı için bu zorlanmanın üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Akor geçişlerine alışarak daha güçlü sesler çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Akustik gitar gibi elektro gitar için de belli çalma tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Temel eğitimden sonra ileri seviye çalış tekniklerini öğrenmeye başlarsınız. Elektro gitarda pena ve parmaklarınızı bir arada kullanırsınız. Amfinizle gitarınızı bağladıktan sonra farklı akorları çalmaya başlayabilirsiniz. Size eşlik eden eğitimli ve donanımlı bir elektro gitar hocasıyla doğru şekilde yol alabilirsiniz. Elektronik gitar çalma teknikleri konusunda size adım adım ve doğru noktaları gösterecek uzmanla çalıştığından emin olmalısınız.
Akustik ve elektro gitar farkları hem tasarım hem de ses karakteristiği açısından kendini belli eder. Elektro akustik gitar ise klasik ve akustik gitar görünümüyle birebir aynıdır. Elektro gitardan yüksek ses alabilmek için mutlaka bir amfiye ihtiyacınız vardır. Amfiler ise gücüne göre farklı ses kapasitelerine sahiptir. Akustik gitar ve elektro akustik gitar arasındaki temel farklar şunlardır:
Gitar türleri karşılaştırmasında elektronik ve akustik gitar açısından pek çok tonal fark mevcuttur. Önemli olan hangi gitar türüne ilgi duyduğunuz ve öğrenmek istediğinizdir. Kendinizi sevdiğiniz enstrüman türünde geliştirerek amatör ya da profesyonel sahne deneyimi yaşayabilirsiniz. Bunun yanında enstrüman çalmayı hobi olarak da tercih edebilirsiniz.
Gitar çalma kolaylığı açısından hangi enstrümanı seçeceğinizi bilmiyorsanız yine kalbinizin sesini dinlemeniz en doğru yoldur. Hangi enstrüman size daha yakın geliyorsa onu satın almalısınız. İyi bir çalma seviyesine erişmek için konservatuar mezunu ya da alaylı, kendini bu işe adamış müzisyenlerden ders almalısınız.
Gitarı çok seviyor ve nasıl başlayacağınızı bilmiyor, olabilirsiniz. Hangi gitar daha kolay çalınır? Aslında bunun kesin ve net bir cevabı yoktur. Başlangıçta klasik gitarın akustikten daha kolay olduğunu söylemek yanlış olmaz. Klasik gitar telleri daha ince yapıdadır, bu sayede akorları basmak daha kolay olur. Teknik olarak akor basmak için bütün gitarlarda aynı parmakları kullanırsınız.
Her enstrümanın belli kolaylıkları ve zorlukları bulunur. Seçim yapmadan önce hem akustik gitarın hem de elektro gitarın avantajlarına odaklanabilirsiniz. Akustik gitar çalmanın avantajları şunlardır:
Elektro gitar aşığı kişiler içinse onun elektronik sesi, sağladığı tonal zenginlik ve farklı efektler ön plana çıkar. Elektro gitar çalmanın avantajları şunlardır:
Elektro gitar tercih sebepleri arasında kişisel ilgi, sevilen müzik tarzı ve kullanım amacı ön plana çıkar. Profesyonel sahne alıyorsanız ve rock, metal, blues gibi müzik tarzlarında performans sergiliyorsanız elektro gitar vazgeçilmeziniz olabilir. Akustik gitar tercih sebepleri arasında yine kişisel ilgi ilk başta gelir. Sevdiğiniz müzik türlerini göz önünde bulundurarak enstrüman seçimine karar verebilirsiniz. Slow müzikler, pop müzik, pop-rock, 90’lar pop gibi müzik tarzlarını seviyorsanız akustik gitar sizin için harika bir seçim olabilir.
Akustik ve elektro gitar arasında belli farklar bulunur. Bu farklar temel olarak ses karakteristiğiyle kendini gösterir. Akustik gitar ve elektro gitar görünüm, ağırlık, üretiminde kullanılan malzemeler açısından birbirinden farklıdır. Temel olarak akustik ve elektro gitar arasındaki teknik farklar aşağıda iki ayrı gitarın özellikleri kapsamında verilmiştir.
Akustik gitar teknik özellikleri şu şekildedir:
Elektro gitar teknik özellikleri ise akustik gitardan farklı olarak kendini ses karakteristiğinde gösterir. Bu enstrümanın teknik özelliklerini şu şekilde listelemek mümkündür:
Bir enstrümanı yeni öğrenirken her zaman belli zorlukların olduğunu da unutmamanız gerekir. Elektro ya da akustik gitar çalmanın zorlukları, şimdiye kadar hiçbir müzik tutkununu yıldıramamıştır. Başta parmaklarınız zorlansa da zamanla akor geçişlerini daha iyi bir şekilde yapabilirsiniz. Elektro gitar çalmanın zorluklarını düşünmek yerine ona hakim olmayı öğrendiğinizde ortaya koyacağınız performansa odaklanmalısınız.
Bütün enstrümanların püf noktasını çözdükten sonra daha kolay çalınabildiğini fark edebilirsiniz. Bu zorluk en başta enstrümana alışana kadar yani acemiliğinizi atana kadar devam eder. Sonrasında nasıl daha iyi ses çıkaracağınızı, manyetikleri nasıl kullanacağınızı, akorları nasıl daha iyi basacağınızı bilirsiniz. Hangi şarkı için nasıl bir ritim kullanacağınızı öğrenirsiniz. Bu aşamaya gelene kadar usta sanatçıların bile zorlandığını unutmamalısınız.
Akustik gitar ve elektro gitar modelleri arasında seçim yaparken hangi enstrümanın nerede kullanılabileceğini bilmek işinizi kolaylaştırabilir. Elektronik seslerin hâkim olduğu müziklerden hoşlanıyorsanız ses kayıtlarınızda ve canlı performanslarda elektronik gitar modellerini tercih edebilirsiniz. Elektro gitar kullanım alanları arasında:
Akustik gitar ise daha hisli bir ortam yaratmak ve sıcak tonlar elde etmek için tercih edebileceğiniz enstrüman seçeneğidir. Ekstra bir elektronik donanım olmaksızın kullanabilirsiniz. Bu noktada pratikliği açısından akustik gitar kullanım alanları arasında:
Gitar seçim rehberine ihtiyacınız varsa size sunduğumuz bilgiler ışığında kendi enstrümanınızı seçebilirsiniz. Bu noktada bir müzik markete giderek enstrümanları bizzat deneyebilir, işin uzmanlarından tavsiyeler alabilirsiniz. Gitar çalmaya başlamak için daha fazla zaman kaybetmenize gerek yok. Gitar türleri arasındaki farkları ve sağladıkları kolaylıkları öğrendikten sonra size hangisinin daha yakın olduğuna karar verip buna uygun bir seçim yapabilirsiniz.
Akustik gitar mı elektro gitar mı? Bu sorunun cevabı, hedeflerinize ve hangi müzik türünü sevdiğinize göre değişir. Akustik gitar ve elektro gitar yerine göre her ikisini de tercih etmek isteyebileceğiniz enstrümanlar olabilir. Önce bir tanesiyle başlayıp sonra diğerini çalmak isteyebilirsiniz. Gitar öğrenmeye başlama önerileri hakkında daha fazla bilgi için Yonka Müzik Market profesyonelleriyle iletişime geçebilirsiniz.
0
)